Slovenija
299 ogledov

Mama že ponoči vedela, da so deklico našli

koroška deklica Osebni arhiv
Petletnica je že pri svoji mami. Kot je predajo deklice opisala strokovna delavka Centra za socialno delo (CSD), je bila ta mame vesela. Policisti so potrdili, da so bili obveščeni o tem, kje se bo deklica v sredo nahajala, niso pa povedali, kdo jim je to sporočil.

Srečanje leto dni pogrešane petletne koroške deklice z njeno mamo Aleksandro Tuksar je bilo "zelo ganljivo", je povedala odvetnica Tuksarjeve Irma Pavlinič Krebs. Da so hčerko našli, je bila mama obveščena že ponoči, prvič po letu in pol pa sta se s hčerko srečali danes zjutraj. "Srečanje je bilo zelo ganljivo, skočili sta si v objem in si razlagali, kako sta se pogrešali," je dejala Pavlinič Krebsova.

"O nadaljnjih postopkih ne razmišljamo"

"Potem ko deklica tudi očeta ni videla več mesecev, je po naši oceni v korist otroka, da ima stik tudi z očetom. Stiki bodo potekali pod nadzorom, vsaj dokler mama ponovno ne pridobi zaupanja v dekličinega očeta in njegovo družino. Stiki bodo takšni, da ne bodo obremenjujoči za deklico," je dejala Pavlinič Krebsova in povedala tudi, da o morebitnih nadaljnjih postopkih glede tega primera za zdaj ne razmišljajo.

Oče: Markačeva in Munc proti moji volji

Deklico so našli v Ljubljani skupaj z babico, sicer mamo Boštjana K., ki je zdaj srečen, da se je hčerka vrnila in je na varnem. Danes je povedal, da je kmalu po izvršbi, v kateri policisti deklice niso našli, dovolil, da Natalija Markač hčerko za kratek čas odpelje. Kmalu je izgubil zaupanje v Svetovalnico Akcija! in njene sodelavce, vendar pa je bil ob oporekanju deležen groženj in izsiljevanj – da je v postopek vpletenih veliko vplivnih ljudi in da ga bodo mediji "zdrobili". Izsiljevanja in tudi žalitve, da je slab oče in noče zaščititi svojega otroka, so se nadaljevale tudi, ko je bil že v priporu. Takrat je bil, kot je dejal, tudi nadzorovan in si ni ničesar upal povedati svojcem, komuniciral je samo s svojo partnerico.

"Grozili tudi mojim odvetnikom"

Prav tako so "oni", kot pravi dekličin oče, grozili njegovim odvetnikom, zato jih je več zamenjal, tako da ga zadnja dva meseca zastopa Boštjan Verstovšek. Slednji je na novinarski konferenci dejal, da je pri tem primeru doživel "šok svoje 15-letne kariere", ko je spoznal razliko, kako so mu primer sprva predstavili in kaj se je v resnici dogajalo.

Za dogajanje mu je Kaker povedal pred razglasitvijo sodbe 15. marca letos, ko je bil Kaker na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu obsojen na tri leta in pol zapora zaradi odvzema in zanemarjanja hčerke. Sodba še ni spisana in še ni pravnomočna, sodnica jo bo po Verstovškovih besedah morala spisati glede na okoliščine ob izreku sodbe. Zatem so se okoliščine spremenile, zato se bodo na sodbo pritožili in upajo na znižanje kazni na največ za čas, kolikor je trajal dosedanji pripor.

Policisti so vedeli, kje včeraj najti deklico

Kot so sporočili policisti, je bila babica z njo večino časa, bili sta brez stika z družino. Komunicirali so prek za to določenih oseb, telefonov in računalnikov.

Predstavnika policije, vodja celjskih kriminalistov Jože Senica in pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Marjan Fank, sta potrdila, da so bili policisti obveščeni, kje se bo deklica v sredo nahajala, nista pa povedala, kdo jim je to sporočil. Senica je tudi povedal, da je bilo po doslej zbranih podatkih v primer vpletenih še več oseb, kar pa bodo morali še preiskati in potrditi. Na vprašanje, zakaj so bili vsi pridržani takoj izpuščeni na prostost, je pojasnil, da pripornih razlogov po tem, ko je bila deklica na varnem, ni bilo več.

Iskali so jo doma in v tujini

Deklico so skrivali na več lokacijah tako v Sloveniji kot tudi v tujini, od tega dlje časa v Avstriji. Skrivanje je bilo dobro organizirano, organizatorji skrivanja naj bi za to zagotovili tudi vsa sredstva.

Preiskavo bodo policisti zdaj usmerili v to, da se razjasnijo vloge posameznikov, ki so bili vpleteni v skrivanje koroške deklice. Hišne preiskave so sicer potrdile, da so imeli osumljenci Matic Munc, Jerneja Munc in Natalija Markač aktivno vlogo pri skrivanju deklice, so še povedali na policiji. V zadnjih mesecih so to počeli proti volji dekličinega očeta – kljub vsem njegovim zahtevam, naj se deklica vrne, tega niso storili, dodajajo.

Osumljeni so delovali kot prava kriminalna združba z natančno razdeljenimi vlogami. Po do zdaj zbranih podatkih so osumljeni organizirali skrivanje deklice vse od marca lani, so še povedali na policiji.

Na vprašanje, ali bo Kaker hčerko lahko videl, odgovarjajo, da to ni stvar policije.

Psihologinja svetuje strokovno pomoč

Razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek se boji, da bi lahko okoliščine negativno vplivale na različna področja njenega razvoja, zato priporoča, da družini pomaga stroka. "Da otrok nima stika s pomembnimi osebami v družini, neugodno vpliva na njen čustveni in socialni razvoj. O tem ni nobenega dvoma," je dejala. Otroci pri tej starosti potrebujejo varno okolje, kar ne pomeni, da so vezani samo na enega posameznika, ki ga dobro poznajo, ampak na celotno družino in širše socialno okolje. Koroški deklici je bilo to na nek način odvzeto, ugotavlja Marjanovič Umkova.

Vključevali po potrebi

"Danes smo bili seznanjeni, da je deklica že pri mami. V prihodnje pa se bomo vključevali po potrebi. Če nas bo mama potrebovala oziroma če nas bo otrok potreboval, bomo sodelovali. Če nas nihče ne bo potreboval, pa ne bomo," je za Žurnal pojasnila direktorica Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem Sonja Tiršek.

Kako je dogodek vplival na petletnico, težko oceni. "Upamo, da je deklica čim manj prizadeta in da se bo čim prej vživela v novo okolje," še pravi.

Pri predaji deklice mami je sicer sodelovala strokovna delavka CSD Ravne na Koroškem, ki je po besedah Tirškove povedala, da je bila deklica mame vesela. Direktorica CSD pa ne ve, kje je bila deklica v času, ko je bila pogrešana.

Je pa še povedala, da so tisti, ki so bili navzoči ob predaji deklice mami, povedali, da se ob srečanju sploh ni pokazalo, da se nista videli leto in pol.

Odvetniki: Ni znano, kako bodo zadeve tekle naprej

Zahtevi za preiskavo sta že vloženi proti Maticu Muncu in Nataliji Markač, nam je zaupal zagovornik Munčeve žene Blaž Kovačič Mlinar. Jerneji Munc, kot pravi, ne bo treba pred sodnika, prav tako za njo še niso dobili zahteve za preiskavo. V tem trenutku ni jasno, kako bodo zadeve tekle naprej, je še dodal Kovačič Mlinar.

Odvetnica Natalije Markač Maksimiljana Kincl Mlakar pa je za Žurnal povedala, da je z njo govorila in da je ravnokar na poti domov. Kot še napoveduje Mlakarjeva, se bo Markačeva predvidoma odzvala danes, več bo znano v kratkem.

Oče pristal, da jo odpeljejo za dva tedna

Oče koroške deklice je za 24ur.com po prihodu iz zapora povedal, da si nikoli ni predstavljal, da se bo zgodba z njegovo hčerko tako zapletla. Pristal je le na to, da jo odpeljejo za dva tedna, da bi se tako postopki na sodišču pospešili, na vse nadaljnje odločitve Munca in Markačeve pa naj ne bi imel vpliva.

Zaveda se, da kazenska ovadba zdaj grozi tudi njegovi mami, ki je bila več kot eno leto z deklico. Prepričan pa je, da tudi ona ni smela ravnati drugače. "Moja mama je bila v bistvu talka Svetovalnice Akcija!," je povedal Kaker, ki je prepričan, da so njegovi mami govorili iste stvari kot njemu in obljubljali, da se bo zadeva kmalu končala, še poroča portal. "Bila je na nek način ista talka kot moja hčerka. Sama tega ni mogla prekiniti, ker ni imela z zunanjim svetom nobenih stikov," je dodal Kaker.

Komentarjev 20
  • Sam Pejmo 21:28 29.marec 2012.

    +1

  • reddevil 20:47 29.marec 2012.

    Vse skupaj je ena velika packarija, ki dokazuje čes vse so "ljudje" sposobni storiti za zadovoljitev svojih interesov, ne oziraje se na posledice, pri tem pa ne izbirajo sredstev. V celi zgodbi ne moreš vedeti kdo govori resnico, očitno pa ...prikaži veča je, da so tako kot že velikokrat odpovedali najprej socialna služba, policija, sodstvo...Po razpletu, ki verjetno še nima konca me najbolj skrbi za ubogo punčko, ker imam na sumu, da bo sedaj močno pod vplivom mame in interpretacije njene plati zgodbe, zato sem prepričan, da bi sedaj moral nekdo skrbeti zanjo. Socialna služba to zagotovo ne more biti.P.S.: Zanimovo da se na Koroškem dogajajo čudne zgodbe, pa tisti, ki bi jih morali reševati ne storijo ničesar, ali pa kot kaže namerno zavajajo javnost ( primer Petek pa še kaj bi se našlo)!

  • Alpin 20:42 29.marec 2012.

    Pa dajte prosim novinarji najprej osnovno šolo zaključit, potem pa pišite članke. Za takole oblikovan stavek otroci v 4. razredu dobijo cvek!!! "Policisti so potrdili, da so bili o tem, kje bo deklica v sredo bila, obveščeni, niso pa povedali, ...prikaži več kdo jim je to sporočil."