Slovenija
63 ogledov

Mame in otroci skupaj 
v vrtec

V večnamenskem objektu bo imel svojo pisarno tudi romski svetnik Moran Jurkovič. Žurnal24 main
Pripravljalni vrtec za Rome. Odprli naj bi ga do novega šolskega leta.
20 otrok je za zdaj predvidenih za pripravljalni vrtec.

Če bo šlo vse po sreči, bo jeseni v naselju zaživel pripravljalni vrtec za romske otroke, v katerega bodo vključeni malčki in njihove mame. “Romi svojih otrok ne pošiljajo v vrtec; so nezaupljivi. Ugotavljamo tudi, da se otroci težko ločijo od staršev, zato bodo v vrtec skupaj z otroki hodile matere, ki jih bomo ob tem tudi izobraževali in jim privzgajali čut za odgovornost,” pravi Anton Bizjak, ravnatelj Osnovne šole Leskovec pri Krškem, ki je matična šola za Rome.

Po njegovih predvidevanjih naj bi bilo otrok vsaj 20. “Zadnji dve leti pred vstopom v šolo bodo morali mali Romi iz pripravljalnega v redni vrtec, da se bodo navadili na sobivanje z neromskimi otroki,” dodaja.

Nacionalni projekt
Pripravljalni vrtec je inovacijski projekt naše šole, ministrstvo pa ga je podprlo in opredelilo kot nacionalni program,” je ponosen ravnatelj. Vrtec se bo financiral iz evropskih sredstev, v teh dneh pričakujejo razpis.

Vzgojiteljici bo pomagala romska pomočnica,” načrtuje Bizjak in pristavlja, da ne gre za trajen projekt: “V dveh oziroma treh letih bomo mlade Romkinje in matere toliko ozavestili, da tak vrtec ne bo več potreben.”

Občina bo dala prostor
Prostor za pripravljalni vrtec mora zagotoviti občina; v Kerinovem Grmu je rezerviran že nekaj let. Letos bi morala biti izdelana projektna dokumentacija, toda zaradi omenjenega razpisa ministrstva bi občina rada skrajšala postopek. “Namesto klasične gradnje naj bi postavili montažni objekt,” pojasnjuje Zdravko Pilipovič z Občine Krško. Občina bi morala zgraditi temeljno ploščo, najem modularnega bloka brez davka pa bi po Pilipovičevi oceni stal 70 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.