Slovenija
39 ogledov

Mami, je polnoč? Že grem!

Novorojenček. Shutterstock
Če je verjeti porodničarjem, je dečko v Celju ravno še počakal, da je ura odbila polnoč, nato pa je že zavekal v življenje in novo leto.

Prvi novorojenček v novem letu v slovenskih porodnišnicah se je rodil minuto čez polnoč, in sicer je bil to deček v Celju. Kot prva deklica letos pa se je v Ljubljani štiri minute čez polnoč rodila Lara, so povedali v tamkajšnji porodnišnici. Do približno osme ure se je v slovenskih porodnišnicah danes rodilo 16 otrok.

Na prvi dan novega leta so mamice sicer poleg Celja in Ljubljane že rodile tudi v porodnišnicah v Mariboru, Brežicah, Slovenj Gradcu, Trbovljah, Kranju, Postojni in na Jesenicah, drugje pa novorojenčke še pričakujejo.

V ljubljanski porodnišnici so do osme ure danes zabeležili šest porodov, v Celju sta se do takrat rodila dva dečka. Deček se je kot prvi danes rodil tudi v kranjski porodnišnici, in sicer 18 minut čez polnoč. Že pred tem, 12 minut čez polnoč, se je kot prva v Postojni rodila deklica Julija, kjer so sicer do okoli osme ure zabeležili dva poroda.

Po ena deklica se je rodila tudi v Brežicah (ob 1.20), v Mariboru (ob 7.20), na Jesenicah (ob 7.32) in v Slovenj Gradcu (ob 8.11). V porodnišnicah v Murski Soboti, Novem mestu, Trbovljah, Šempetru, Izoli in na Ptuju danes do osme ure še ni bilo porodov.

V Celju je bil tudi zadnji porod v slovenskih porodnišnicah v preteklem letu. Na Silvestrovo ob 23.46 se je v Celju rodil deček. Zadnja deklica, rojena lani v slovenskih porodnišnicah, pa se je rodila ob 22.13 v Kranju.

Novoletni dan daleč najbolj ploden

Po podatkih statističnega urada daleč največ Slovencev praznuje rojstni dan prav na novo leto. Po zadnjih zbranih podatkih je takšnih skoraj 7.800 ljudi. Drugi najpogostejši rojstni dan, 1. oktober, je praznik za "komaj" 6.333 ljudi.

In Silvestrovo? 31. decembra v običajnem letu statistično rojstni dan praznuje najmanj Slovencev, le okoli 4.650. Najbolj ekskluzivni pa so seveda tisti, ki praznujejo 29. februarja. Prihodnje leto, ki bo prestopno, jih verjetno že komaj čaka dobrih 1.300.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.