Slovenija
240 ogledov

Mamice podatke oddajo same

Novorojenček. Shutterstock
Baby paket. Anketni listič ni obvezen.

Mamica, ki je v eni izmed slovenskih porodnišnic konec lanskega leta rodila deklico, nas je obvestila, da so jo kmalu po rojstvu hčerke poklicali iz zavarovalnice KD Življenje in ji ponudili svoje storitve. Preverili smo, kako so dobili njene podatke, in ugotovili, da jih je oddala sama.

Skupaj s paketom

KD Življenje sodeluje v projektu Obdaritev ob rojstvu otroka – Baby paket, v okviru katerega v porodnišnici vsak novorojenček oziroma mamica prejme darilni paket. V paketu je tudi anketni listič, ki je sestavljen iz voščila ob rojstvu otroka in anketnega dela, ki ga mamica izpolni po lastni volji, so nam sporočili iz KD Življenje.

Tudi Alen Mikelin, direktor podjetja Dam marketing, ki izvaja projekt obdarovanja, je pojasnil, da podatki, ki jih zbirajo prek anketnega lističa, niso pogoj za prejem paketa. "Vse podatke pridobivamo in zbiramo v skladu z zakonodajo in lahko za vsak sporen primer pokažemo podpisano pristopnico za uporabo podatkov posamezne mamice. Na tak način so ga pridobili tudi v primeru bralke pri KD Življenje," je razložil.

Razdelili so jih 19 tisoč

Vsebina paketa se usklajuje s porodnišnicami in kodeksom, ki velja v omenjenih ustanovah. Pakete podeljujejo že od leta 2003, lani pa so jih novorojenčkom oziroma njihovim staršem razdelili 19.530. Paket je brezplačen, njegova vrednost trenutno znaša okoli 30 evrov, je pa odvisna od vsebine. V aktualnem paketu so med drugim CD z uspavankami, nogavičke, slinček, robčki in podobno.

Porodnišnice so pri odločitvi za sodelovanje avtonomne, na ministrstvu za zdravje pa so projektu izrekli moralno podporo. V Porodnišnici Ljubljana so nam pojasnili, da mora izvajalec pred vsako spremembo vsebine paketa pisno seznaniti kontaktno osebo v porodnišnici, če izdelek ne bi bil ustrezen, pa ga tudi umakniti. "Vsaka porodnica tudi sama s podpisom soglaša, da njene podatke lahko uporabijo donatorji paketa za namen tržnih in statističnih analiz. Načeloma medicinske sestre naše porodnice na to opozorijo," so še dejali v porodnišnici.

Komentarjev 1
  • Stigmata666 18:48 07.marec 2013.

    Meni so dali samo anketni listič, rekoč, da oddam izpolnjenega pri vratarju in dobim paket. V prvo so me tako nasankali, v drugo pa več ne.