Slovenija
33 ogledov

Manj davka z odplačnim najemom ali služnostjo

Nepremičnine Saša Despot
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je mnogo. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o tem, ali oddati stanovanje v odplačni najem ali urediti služnost.

Vprašanje bralke: Imam v lasti dve nepremičnini in sicer manjšo vrstno hišo, ki sem jo podedovala in enosobno stanovanje, ki je bilo kupljeno. V vrstni hiši stanujeva z možem, v enosobnem stanovanju pa ima stalno bivališče in tam tudi dejansko živi že več let najina hči. S hčerjo nimam sklenjene najemne pogodbe niti ne plačuje najemnine. Obe nepremičnini sta knjiženi na mene. Po kateri stopnji bom plačala davek za nepremičnine za enosobno stanovanje?

Naš odgovor: Po zadnji različici zakona boste za stanovanje plačevali 0,5-odstotno davčno stopnjo.

Da bi bilo obdavčeno z 0,15-odstotno davčno stopnjo, sta dve možnosti. Prva je, da hčerki stanovanje oddate. Da bi bili upravičeni do nižje davčne stopnje mora biti stanovanje po zakonu najmanj šest mesecev (v letu pred letom, za katerega se odmerja davek) v odplačnem najemu. Na ministrstvu za finance, ki pripravlja zakon, so na naša vprašanja pojasnili, da bo mora biti najemnina tržna. Kako jo bodo določili in ali bo to veljalo tudi za družinske člane, še ni znano. V vsakem primeru pa je treba najemne pogodbe v evidenco, ki jo vodi Gurs, prijaviti do 15. decembra.

Druga možnost je, da hčerki podelite osebno služnost (užitek, rabo ali služnost stanovanja) in služnost do 1. aprila vpišete v zemljiško knjigo. Članek, v katerem je pojasnjeno več o tem, najdete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.