Slovenija
50 ogledov

Manj denarja, a cilji doseženi

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zaradi zmanjševanja obrambnega proračuna na ministrstvu vsako leto manj denarja. Jelušičeva kljub temu zadovoljna: "V zadnjih dveh letih smo dosegli vse zastavljene cilje."

Krčenje sredstev na račun vojakov. Odzval se je Odbor za obrambo pri Strokovnem svetu SDS: Najprej bi morali zagotoviti finančni načrt razvoja SV do leta 2025, šele potem se lahko pogovarjamo o razvoju. Prioriteta SV bi morala biti v izpolnjevanju mednarodnih pogodb in sodelovanju v mednarodnih misijah NATA in EU. Prioriteta bi morala biti tudi ocenitev potrebnega števila vojakov glede na sodelovanje v zavezništvu in potreb doma ter temeljiti na ustrezni strokovnosti in predvsem kvalitetni tehnični opremljenosti. Ocene brez upoštevanja zgornjih kriterijev so nesmiselne, nerealne in ogrožajo koncept nacionalne varnosti.

''Na ministrstvu za obrambo (MORS) smo v zadnjih dveh letih dosegli vse zastavljene cilje, čeprav se obrambna sredstva zmanjšujejo,'' je na današnji  novinarski konferenci povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

A zato zmanjševanje sredstev po besedah Uroša Kreka, državnega sekretarja na ministrstvu, vpliva na opremljenost vojske, saj so prisiljeni prestavljati načrtovane nakupe in investicije. Obrambni proračun se bo po besedah Kreka od leta 2009 do leta 2012 z 1,55 odstotka bruto domačega proizvoda zmanjšal na 1,25 odstotka bruto domačega proizvoda, slednje pa posledično pomeni zmanjševanje sredstev za modernizacijo za več kot polovico ter zmanjševanje sredstev za infrastrukturo ter raziskave in razvoj.

Manj denarja, manj vojakov
Zaradi pomanjkanja sredstev je zamrznjena tudi rast števila pripadnikov SV. Po besedah načelnika Generalštaba SV Alojza Šteinerja ima sicer vojska trenutno 7.600 pripadnikov stalne sestave in 1.700 pripadnikov pogodbene rezerve. Število časnikov se zmanjšuje, povečati pa jim je uspelo število vojakov, ki trenutno znaša 41 odstotkov sestave, kot poroča STA.
Na mednarodnih operacijah in misijah trenutno sodeluje 468 pripadnikov SV, od tega 331 na Kosovu. "Vsi delajo uspešno, tudi tisti v Afganistanu," je povedal Šteiner.

Na vprašanje, kako gleda na nenehno zmanjševanje sredstev za SV, pa odgovarja, da morajo s sredstvi, ki jih imajo, preživeti, "to pa delamo tako, da na vsako stvar gledamo skozi stroške".

Sprejeli tri ključne resolucije, spremenili dva zakona
Na normativnem področju je Morsu v zadnjih dveh letih uspelo pripraviti in sprejeti tri ključne resolucije, ki po besedah Jelušičeve predstavljajo temeljne usmeritve na področju obrambe – resolucijo o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih 2009–2015, resolucijo o strategiji nacionalne varnosti in resolucijo o splošnem dolgoročnem programu opremljanja in razvoja Slovenske vojske (SV) do leta 2025.

Uspeli sta tudi spremembi dveh zakonov, ki po besedah obrambne ministrice urejata področje, ki je bilo dolga leta rak rana slovenskih prostovoljcev, to je področje zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami – to sta zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zakon o Rdečem križu Slovenije. Izdelan je bil tudi strateški pregled obrambnega resorja in številni pravilniki, ki urejajo notranje delovanje Morsa.

Uspešni pri obrambnih sporazumih na Zahodnem Balkanu

Na operativnem področju je bil Mors uspešen pri politiki podpore zunanjemu ministrstvu pri opredelitvi Zahodnega Balkana. Tako jim je uspelo skleniti obrambne sporazume z vsemi državami Zahodnega Balkana in jih tudi obiskati, se je pohvalila ministrica. Po njenih besedah se krepi tudi sodelovanje v okviru držav Višegrajske skupine, sosedami ter članicami EU in Nata.

Kadrovske spremembe
Ministrstvo je lani začelo tudi z racionalizacijo upravnega dela ministrstva. V okviru dosedanjih aktivnosti so na Morsu ukinili 12 uradov, optimizirali delovne procese in zmanjšali število vodstvenih položajev z 232 na 150. Zmanjšalo se je tudi število civilistov v upravi Morsa, in sicer z 1.378 na 1.262.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.