Slovenija
19 ogledov

Manj donacij, več sredstev iz proračuna?

Gregor Virant Saša Despot
Vlada je potrdila zakonske spremembe pri financiranju strank, ki prepovedujejo donacije pravnih oseb, zato bi lahko za stranke šlo več proračunskega denarja.

Vlada je na današnji seji potrdila predloga novel zakonov o političnih strankah ter o volilni in referendumski kampanji, je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil notranji minister Gregor Virant. Ključna novost je popolna prepoved donacij od pravnih oseb.

Virant je že večkrat poudaril, da rešitve zmanjšujejo korupcijska tveganja in prinašajo več preglednosti na to področje. Če bo noveli sprejel državni zbor, bodo letna poročila morala biti natančnejša in tudi javno objavljena, vključno z donacijami fizičnih oseb, višjih od povprečne mesečne plače.

Manj denarja iz donacij bi lahko pomenilo več proračunskih sredstev

Med novostmi je omejevanje posojil na banke in hranilnice, donacije pa bi potekale prek transakcijskih računov. Le donacije do 50 evrov bi stranka lahko dobila v gotovini, a bi donatorja morala zabeležiti z imenom, priimkom in emšom.

Virant je opozoril, da bo prepoved donacij pravnih oseb zagotovo pomenila določen izpad dohodka za stranke. Zato obstaja možnost, da bi šlo prihodnje leto iz proračuna nekoliko več sredstev za politične stranke. A odločitev o tem bo na poslancih, saj bi se višina sredstev za posamezne stranke določala v finančnem načrtu DZ.

Tudi če bodo poslanci odločili, da del izpada sredstev zaradi prepovedi donacij nadomestijo s proračunskimi sredstvi, se bo to po Virantovem mnenju splačalo, saj "bomo na ta račun dobili bistveno bolj čisto situacijo". Ob tem je Virant spomnil na rek, da "ni zastonj kosila".

Več pooblastil računskemu sodišču in višje kazni za kršitve

Spremembe širijo pooblastila računskemu sodišču za izvajanje nadzora. Sodišče bi moralo redno opravljati revizije poslovanja strank, to pa bi naredilo tudi v primeru dvoma v resničnost podatkov, ugotovitve nepravilnosti ali na predlog protikorupcijske komisije.

Dvigujejo se kazni za prekrške, najvišja kazen za stranko bi bila 40 tisoč evrov in štiri tisoč evrov za odgovorno osebo. V primeru hujših kršitev je predviden ukrep prenehanja financiranja strank iz javnih sredstev do leta dni.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča se oži prepoved objave javnomnenjskih raziskav zgolj na dan volilnega molka – zdaj velja prepoved za sedem dni pred volitvami.



Komentarjev 3
  • Pepe007 10:18 26.julij 2013.

    Povsem zgrešena poteza. Res pa je, da je všečna tistim, ki mlatijo prazno slamo. Denar iz proračuna bo presahnil zadnji. Denar od podjetij je verjetno v precejšnji meri že presahnil.

  • dragec 09:31 26.julij 2013.

    JA, SRDSTVA IZ PRORAČUNA -----TO PA NE, NE MOJ IN VAŠ DENAR??????

  • Mr.Bean 08:01 26.julij 2013.

    lahko tudi prepovedujejo donacije od fizičnih oseb!