Slovenija
19 ogledov

Manj gostov iz Britanije in Hrvaške

Paradni konj so slovenske terme. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Začetek Slovenske turistične borze, v okviru katere se sklepajo največji turistični posli pri nas. Hribar optimistično o letošnjem povečanju nočitev. Manj Britancev in Hrvatov.
Slovenija beleži največji upad gostov iz Velike Britanije, in sicer za kar četrtino. "Žal delimo usodo z drugimi državami. Namreč število Britancev, ki potujejo na počitnice v tujino, je upadlo za kar 28 odstotkov. Torej težko iščemo vzroke pri sebi, čeprav je to bolj slaba tolažba," pravi Marjan Hribar.

Na pragu poletne turistične sezone se v prestolnici sklepajo veliki turistični posli; na Gospodarskem razstavišču so danes odprli tako imenovano Slovensko turistično borzo, katere namen je čim bolje predstaviti slovensko turistično ponudbo domačim, predvsem pa tujim organizatorjem potovanj, agencijam in novinarjem. Gre za tako imenovani buisness to buisness dogodek, kjer se torej že sklepajo konkretni posli.

"Zadevo zelo dobro poznam še iz časov zaposlitve v Krkinih zdraviliščih. Izplen takšnih borz je vedno zelo dober," je pred začetkom borze povedal direktor direktorata za turizem Marjan Hribar.

Največ udeležencev borze je iz Italije, sledijo Nemci in Avstrijci, med njimi so tudi Japonci, Američani. Po besedah Hribarja je v Ljubljani zastopan malodane ves svet. Največ sklenjenih poslov pričakujejo z Italijani, saj italijanski gost pri nas ustvari kar 32 odstotkov vseh nočitev. Letos jih pričakujejo 4,5 milijona.

Najbolj uspešno se tudi letos tržijo slovenska zdravilišča, ki so "produkt številka ena". Tudi sicer so slovenski turistični delavci z začetkom leta zadovoljni: "Glede na začetek pričakujemo, da bo letošnji uspeh v primerjavi z lanskim za 3, 4 odstotke boljši," sklene Hribar.

Kje so hrvaški turisti?
Po Hribarjevih besedah slovenski turizem letos beleži tudi kar 15-odstotni upad gostov s Hrvaške. O tem se je med drugim pred dvema tednoma sestal s hrvaškim ministrom za turizem Damirjem Bajsom. "Hrvatje upad počitnikovanj v Sloveniji pripisujejo težki gospodarski situaciji, nikakor pa ne političnim razmeram med državama," pravi Hribar.

Njegovo mnenje ni osamljeno. "Politika na turizem nima vpliva," pravi Mišo Mrvaljević, svetovalec uprave Kompasa. "V vseh 20 letih politika na turizem ni vplivala in ne pričakujem, da bi se zdaj kaj spremenilo," pravi in dodaja: "Hrvaška je in bo za Slovence ostala destinacija številka ena." Ne glede na izid referenduma.

Hrvati hodijo v Slovenijo praviloma pozimi ali pa v terme. K nam hodijo smučat tisti, ki želijo smučati blizu in ne predrago in zanje resne alternative ni. Večina Hrvatov pa sicer hodi smučat v Italijo ali Avstrijo. Kdor hoče dobre terme, bo prišel v Slovenijo, saj so slovenske terme v svetovnem vrhu.

"Podobno je s Slovenci. Tisti, ki imajo vikende, bodo hodili na Hrvaško še naprej, ravno tako tisti, ki imajo tam znance. Hrvaška je in bo za Slovence ostala destinacija številka ena. Kultura je najbližja, večina jezik najbolje razume in najbolj fleksibilna je. Za dva dni ne greš v Grčijo," pojasnjuje Mrvaljević.

"Par odstotkov gre obisk gor in dol vsako leto, vendar je to bolj vezano na cene, ponudbo in našo gospodarsko situacijo kot pa na politiko. Politika na turizem nima nekega vpliva," pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.