Slovenija
18 ogledov

Manj ministrov, več sekretarjev

podpis koalicijske pogodbe 25-01-2011 Anže Petkovšek
Zapečateno. Koalicijska pogodba podpisana, začenja se kadrovski vrtiljak. Superministrstva. Nova koalicija bo manjšala število ministrov, a povečevala število državnih sekretarjev.

Eden od prvih ukrepov koalicije bodoče Janševe vlade bo zmanjšanje števila ministrstev na 11 (plus minister brez listnice). "To ne pomeni, da bo drugi dan vse postavljeno na glavo. Le vsebinsko združujemo področja," pravi verjetni kmetijski minister iz SLS Franc Bogovič.

Združevanje buri duhove

Kmetijstvo bo po novem združeno z okoljem, pravosodje z javno upravo. Ministrstvo za gospodarstvo bo v svoj resor dobilo še skrb za razvoj in visoko tehnologijo, ministrstvo za finance pa strukturne reforme.

Ministrstvo za okolje se bo razdelilo; del bo šel v kmetijsko, del v prometno ministrstvo, ki se bo po novem imenovalo ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Ena od večjih sprememb bo pri notranjem ministrstvu, ki naj bi po novem vključevalo tudi pristojnosti za tožilstvo. Nekdanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar je do tega kritična; pravi, da tožilstvo spada v pravosodno in ne izvršno vejo oblasti.

Eno od večjih ministrstev bo združilo kulturo, šolstvo, šport in visoko šolstvo. Odhajajoči minister za šolstvo Igor Lukšič opozarja, da bo "težko najti nekoga, ki bo imel kredibilnost, da pokrije vsa ta področja ter da ga šolniki, kulturniki, športniki in znanstveniki vzamejo za svojega".

Več bo sekretarjev

Nekdanji minister SDS za razvoj Žiga Turk pravi, da bo tako lažje koordinirati delo vlade. Poslanec Desusa Franc Jurša pa priznava, da "nekaj ministrstev manj še ne pomeni dosege cilja. Ključno bo, koliko uradnikov manj bo zaposlenih."

Bogovič pričakuje, da bodo prihranili predvsem pri zmanjšanju ministrskih kabinetov. Neuradno naj bi se koalicija nagibala k temu, da bi imela večja ministrstva dva državna sekretarja. To naj bi se zagotovo zgodilo na kmetijstvu, infrastrukturi in gospodarstvu.

A Lukšič opozarja, da to lahko pomeni, da bo treba "na evropska srečanja pošiljati ljudi nižjega ranga". Čeprav so v preteklosti nekatera ministrstva želela združevati svoje dislocirane enote, Jurša in Bogovič zavračata možnost, da bi se ministrstva preselila v skupne stavbe.

Rebalans bo usoden

Koalicija naj bi se pospešeno lotila tudi rebalansa proračuna. Pri sprejemanju ukrepov pričakujejo konstruktivno sodelovanje sindikatov. "Rebalans bo kritična točka, usodni preizkus," pravi najverjetnejši mandatar Janez Janša.

Gregor Virant je prepričan, da je skupni imenovalec te koalicije tako močan, da bo zdržala ves mandat. SD in Pozitivni Sloveniji koalicija sicer ponuja partnerstvo za razvoj.

Za vlado 16 dni

Časovnica. V četrtek se bodo poslanci zbrali na izredni seji državnega zbora (DZ), na kateri bodo sprejemali zakon o vladi. Ker ga je vložila že Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, bo gotovo sprejet z amandmaji, ki bodo ministrstva preoblikovali, kot si jih je zamislila Janševa koalicija.

Veljati bo začel v osmih dneh, takrat pa se lahko začnejo vlagati kandidature za ministre. Te morajo biti sicer vložene 15 dni od imenovanja mandatarja. Očitno jih bo 12, od tega eden (za zamejce) brez listnice.

V soboto bodo na mandatarski seji poslanci potrjevali mandatarja. Kandidat bo očitno le Janez Janša, saj se je včeraj iztekel rok za vložitev kandidatur.

Da bodo lahko kandidati za ministre zaslišani, morajo biti oblikovani pristojni odbori. Za zdaj jih je bilo zaradi nejasne koalicijsko-opozicijske situacije oblikovanih le nekaj. Po zaslišanjih mora ministre spet potrditi DZ. Gregor Virant je že napovedal, da bo vlada imenovana do 10. februarja.

Komentarjev 3
  • privat 09:40 10.marec 2012.

    manj ministrov in manj ministerstev, več sekretov po ministerstvih!! Sej tko al tko samo serjejo...

  • punca05 12:33 26.januar 2012.

    tuji mediji čestitajo Janši, naši o tem ne poročajo oz. še naprej pljuvajo po njem....sramotno

  • Bucika Mucika 23:17 25.januar 2012.

    Nova koalicija bo manjšala število ministrov, a povečevala število državnih sekretarjev.In kaj bodo s tem naredili?Iz dreka drisko!!!!!