Slovenija
32 ogledov

Manj prijav, a spet več mladi

brezposelnost Žurnal24 main
Brezposelni. Februarja 79 manj kot januarja.

129.764 brezposelnih je bilo februarja prijavljenih na Zavodu RS za zaposlovanje, kažejo najnovejši podatki. To je le 79 ljudi manj kot v prvem mesecu tega leta, v primerjavi z lanskim februarjem pa to še vedno pomeni za 4,6 odstotka večjo brezposelnost.

"Mesečni padec je neznaten, saj je manjši od desetinke odstotka. Ta podatek skupaj s podatkom o gospodarski rasti v zadnjem četrtletju še ne pomeni zagotovila za dober trend," pojasnjuje Tanja Kosi Antolič s Fakultete za management Univerze na Primorskem.

Več jih je dobilo službo

Med bolj optimističnimi statistikami je podatek, da se je v prvih dveh letošnjih mesecih z zavoda dobrih 12.000 oseb odjavilo zaradi zaposlitve, kar je 10,8 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani. Še vedno pa se veča delež brezposelnih oseb, starih od 30 do 39 let, pa tudi iskalcev prve zaposlitve oziroma tistih, starih med 15 in 29 let.

Počasi režejo in rastejo

Čeprav je statistični urad pred kratkim ugotovil povečanje gospodarske dejavnosti v zadnjem četrtletju lanskega leta, se raven zaposlenosti na spremembe gospodarske dejavnosti pogosto odzove z odlogom, pravi Kosi Antoličeva. "Ker podjetja zaradi toge delovne zakonodaje ali prepričanja, da je upad povpraševanja začasen, v slabih časih števila zaposlenih ne prilagodijo povsem zmanjšanemu obsegu poslovanja, kasneje ob zmernem povečanju proizvodnje najprej bolje izkoristijo obstoječe delavce," pojasnjuje. Šele ko je rast občutnejša in trajnejša, se pojavi potreba po dodatnem zaposlovanju, zato pravih signalov za izboljšanje stanja na trgu dela še ne vidi.

Komentarjev 3
  • ennanova 16:04 06.marec 2014.

    Jaz sem komunistV razmislek sta nam torej dana dva možna človeška odnosa do sveta: vera in ideje, razlage. Ko govorim o veri v egalitarnega sveta duha, govorim o komunizmu. Razlagati ga je mogoče na veliko načinov…http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1513-jaz-sem-komunist-jaz-sem-komunist

  • miho 13:31 06.marec 2014.

    Tega pa nihče ne pove, da imamo v Sloveniji že nekaj časa rekordno brezposelnost, da je brezposelnih bistveno več kot ob krizi v zgodnjih 90-ih letih... Brezposelni invalidi, prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje, se namreč že več ...prikaži več kot desetletje ne vodijo v isti evidenci kot ostali brezposelni, ampak v posebni evidenci, podatkov o kateri pa Zavod RS za zaposlovanje ne objavlja. To pomeni: trenutnemu številu brezposelnih, ki ga Zavod RS za zaposlovanje objavlja, je treba prišteti še najmanj 30000 ljudi...

  • dragec 13:24 06.marec 2014.

    Bravo, 0,1manj,veliki dosežek