Slovenija
30 ogledov

Manj prošenj za domove

Zaradi spremembe pravilnika je zdaj število čakajočih na posteljo v domu za star Žurnal24 main
Upokojenci. O spremembi cen oskrbe v domovih za starejše se še pogovarjajo.
Čakalne dobe
Domovi
. Za sprejem v DSO Ljubljana Šiška morajo upokojenci čakati do dve leti, za sprejem v kamniškega pa pol leta ali dlje. “Največ je prošenj za nepokretne ženske in ljudi z demenco,” so dejali. Čakalna doba za Center starejših Medvode je med pol in enim letom.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve še ni določilo novih cen oskrbe v domovih za starejše, ki bodo začele veljati februarja. "Trenutno pogovori o tem še potekajo," so odgovorili, na začetku meseca pa dejali, da se cene zanesljivo ne bodo znižale. Kot so povedali v nekaterih domovih za upokojence v Ljubljani in okolici, bi jih za normalno nadaljevanje dela morali zvišati med 2,6 in desetimi odstotki.

Dvig za normalno delo
"Dvig cene bi nam omogočil dokaj redno investicijsko vzdrževanje stavbe in opreme, za normalno delovanje doma in njegov nadaljnji razvoj pa bi morali ceno postopoma dvigniti vsaj za deset odstotkov," je razložila Marija Rems, direktorica Doma starejših občanov (DSO) Kamnik. To pomeni, da bi dan osnovne oskrbe v dvoposteljni sobi namesto 16,28 evra stal slabih 18 evrov.

Bolj kot dodatna mesta bi potrebovali preoblikovanje oddelkov, torej več negovalnih sob.
Marija Rems, DSO Kamnik

Število prošenj za nastanitev v kamniškem domu se je sicer v zadnjih dveh letih zmanjšalo, pravi Remsova, nekaj tudi na račun spremembe pravilnika, zaradi katerega se manj pogosto podvajajo. Enako so opazili tudi v Centru starejših Medvode, kjer so leta 2009 prejeli 412 vlog in lani 240, v DSO Ljubljana Šiška pa so lani glede na leto prej dobili 128 prošenj manj. Kljub temu bi po besedah direktorice Nade Slak še vedno potrebovali okoli dvajset dodatnih postelj. V Medvodah manjka še okoli deset mest, v DSO Fužine pa predvsem prostor v varovanih bivalnih enotah, ker je tam več prošenj za sprejem oseb z demenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.