Slovenija
17 ogledov

Manj prostora za goljufe

BS3 Saša Despot
Davek od prometa z nepremičninami. Najnižjo osnovo določa ocena Gursa.

Po novem bo osnova za odmero davka pri prodaji nepremičnin 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, ki jo je nepremičnini pripisala Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) v množičnem vrednotenju.

"Zavezanec seveda lahko svojo nepremičnino proda po kakršnikoli ceni. Vendar davčni organ za davčne namene ob prenizki prodajni ceni nepremičnine te cene ne bo upošteval kot davčno osnovo, ampak bo to določil na podlagi podatka o posplošeni tržni vrednosti," so pojasnili na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs).

Do zdaj je Durs upošteval lastne podatke o prodajnih cenah, zbrane glede na minule posle z nepremičninami na nekem območju, po novi zakonodaji pa se bo opiral na posplošeno tržno vrednost, kot jo je izračunal Gurs. Če bo prodajna cena enaka ali višja od te vrednosti, bo Durs pri odmeri upošteval to vrednost, so dejali. Če bo torej sto tisoč evrov vredno nepremičnino lastnik prodal za sto tisoč evrov, bodo za osnovo vzeli sto tisočakov, če za več, pa več. Če bi jo prodal za 70 tisoč evrov, bi bila osnova za odmero davka 80 tisoč evrov. Če bi imel zavezanec pomisleke glede vrednosti za davčno osnovo, pa lahko še vedno naroči cenitev. Vendar v tem primeru nosi tudi stroške cenitve, so dodali na Dursu.

Razlike med enakimi

Od objave posplošenih tržnih vrednosti na portalu E-prostor.gov.si pa so se že pojavili tudi pomisleki glede različnih vrednosti enakega stanovanja v enakem bloku z enakimi atributi. Dvoinpolsobna stanovanja z enako kvadraturo v šest let starem bloku so bila tako ocenjena na štiri različne vrednosti – od 150 do 172 tisoč evrov.

Dušan Mitrović, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu, je pojasnil, da gre lahko pri starejših nepremičninah za razliko pri evidentiranju, ki je v različnih časovnih obdobjih potekalo različno, ali pa gre za razlike pri prijavi podatkov o opremljenosti z infrastrukturo in podobnim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.