Slovenija
27 ogledov

Manj revnih kot Luksemburg

Če bi ukinili socialne transferje, bi bil pod pragom revščine vsak četrti prebiv Žurnal24 main
Prag revščine. Pri nas je pod pragom revščine manj ljudi kot v Luksemburgu. Slovenija. Brez socialnih transferjev bi bil med starejšimi pod pragom vsak tretji.

Pod pragom revščine je lani živelo 12,3 odstotka ljudi. Če bi ukinili socialne transferje, bi jih bilo skoraj dvakrat več, malo manj kot vsak četrti, med starejšimi pa celo vsak tretji.

Statistični urad je izračunal, da je bil prag revščine lani za enočlansko gospodinjstvo 545 evrov (leto prej 495). Par brez otrok bi moral imeti 817 evrov, par z dvema otrokoma pa 1.144 evrov razpoložljivega dohodka, sicer je živel pod pragom revščine.

Več revnih tudi v Nemčiji
Evropskih podatkov za letos še ni, po lanskih pa je stopnja tveganja revščine višja kot pri nas celo na Finskem (13 odstotkov), v Luksemburgu (14), Nemčiji in Belgiji (15) ter v Italiji, Španiji in Grčiji (20 odstotkov).

"Kazalec meri neenakost znotraj populacije; ne pokaže torej, koliko prebivalcev je dejansko revnih, temveč koliko jih ima nižji dohodek od praga," pojasnjuje statistični urad. Prag se določi tako, da se prihodke gospodinjstva razdeli na vse člane in se jih razvrsti. Ugotovi se, kdo je na sredini in 60 odstotkov od tega sredinskega dohodka na člana gospodinjstva je prag revščine.

Kazalec ne upošteva premoženja posameznika. "Prag revščine v resnici ne pove, da so tisti pod njim revni, tisti nad pragom pa ne. Lahko ima nekdo svojo hišo in bo zanesljivo lažje preživel, kot tisti, ki je nima," pojasnjuje nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Sam bi ga kombiniral z anketo o prikrajšanosti in s podatki o potrošnji.

"Prag revščine je neka informacija, je pa to umeten, dogovorjen prag in ni izračun, koliko človek potrebuje, da lahko preživi," pojasnjuje Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo.

Za preživetje 562 evrov

 

562 evrov

je po izračunih Inštituta za ekonomska raziskovanja potrebnih, da v Sloveniji lahko normalno preživiš.

Inštitut za ekonomska raziskovanja je izračunal, da bi letos posameznik za preživetje potreboval 562 evrov. Denarna socialna pomoč sicer znaša več kot pol manj, 227 evrov. "To se res sliši malo, vendar imajo prejemniki tudi možnost, da se jim subvencionira 80 odstotkov neprofitne najemnine, ne plačujejo RTV-naročnine in
 

227 evrov

znaša denarna socialna pomoč. Ministrstvo za delo zvišanje obljublja v drugi polovici leta 2010.

dodatnega zdravstvenega zavarovanja," pojasnjuje Sendi Murgel iz Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije. Tistim z otroki pa lahko subvencionirajo še brezplačni vrtec, prehrano in prevoz v šolo, otroške dodatke, štipendije, plačilo za šole v naravi in podobne ugodnosti.

Višja pomoč kot plača
Na ministrstvu za delo obljubljajo, da bo v drugi polovici prihodnjega leta trajna denarna socialna pomoč znašala 450 evrov neto, začasna pa 308 evrov neto. Poudarili so, da želijo ohraniti stimulativno razmerje pomoči v primerjavi z minimalno plačo. Prejemnik trajne pomoči bi namreč, če bi jo uvedli danes, lahko dobil več od nekoga, ki dela za minimalno plačo. Naj spomnimo, da trenutno potekajo pogajanja o dvigu minimalne plače.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.