Slovenija
28 ogledov

Manj tudi razpisanih mest

Število dijakov se bo nižalo še naslednja štiri leta, pravi Vinko Logaj. (Foto: Žurnal24 main
Vpis. Z manjšimi generacijami manjši vpis na srednjih šolah in fakultetah.

Glede na število devetošolcev na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) pričakujejo, da se bo v srednje šole letos vpisovalo 18.420 učencev. “To pomeni 588 dijakov manj kot lani,” je povedal Vinko Logaj, generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih.

Po njegovih besedah se bo glede na generacije učencev število dijakov nižalo še naslednja štiri leta. Povečanje števila pričakujejo šele leta 2015, ko se bodo v srednje šole vpisovali današnji četrtošolci, nato se bo število spet zmanjševalo.

Pada tudi na fakultetah
Zaradi vse manjših generacij je vse manj prijav tudi na ljubljanski univerzi (UL), kjer se je leta 1998 v prvi letnik vpisalo 16.277 študentov, lani pa 14.699. “Vpis na UL je nekoliko upadel, vendar ne bistveno,” ocenjuje tiskovni predstavnik Goran Tomšić. “Razlog je predvsem manjša srednješolska populacija v zadnjih letih,” ugotavlja in dodaja, da opažajo predvsem manjše zanimanje za izredne študijske programe.

24dejstva
Februarja informativci


Razpis. Včeraj je izšel razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2010/11. Na srednjih šolah bo 25.423 razpisanih mest, kar je 219 manj kot lani.

12. februar. Informativni dan bo ob 9. in 15. uri.

13. februar. Informativni dan bo ob 9. uri. Ker bodo nekatere šole informacije o posameznih programih posredovale ob drugih urah ali na drugi lokaciji, naj bodo kandidati pozorni na besedilo v razpisu.

18. februar. Rok za prijavo na preizkus za učence, ki se bodo želeli prijaviti v program, kjer je potreben preizkus nadarjenosti ali spretnosti.

23. marec. Rok za oddajo prijave za vpis v srednje šole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.