Slovenija
8 ogledov

Manj vpisnih mest kot lani

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ministrstvo za šolstvo in šport je objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za prihodnje šolsko leto. Skoraj 700 manj vpisnih mest kot lani.

Informativna dneva bosta v petek, 11. februarja 2011, ob 9. in 15. uri, ter v soboto, 12. februarja 2011, ob 9. uri. Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 23. marca 2011. Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 2. junija 2011 prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja.

V letošnjem šolskem letu bo osnovno šolo končalo 18.014 učencev in učenk, ki bodo lahko kandidirali na 25.084 vpisnih mestih na srednjih šolah. Medtem ko je delež razpisanih mest za programe nižjega poklicnega izobraževanja ostal na lanskoletni ravni, je več mest v programih srednjega poklicnega izobraževanja. Nižje je število razpisanih mest v programih gimnazij.

 

Na ministrstvu ugotavljajo, da se že tretje leto zapored zmanjšuje delež dijakov vpisanih v programe gimnazij. Nekoliko se je zmanjšal tudi delež vpisanih v programe srednjega strokovnega izobraževanja, medtem ko se je delež dijakov vpisanih v programe nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja v šolskem letu 2010/11 povečal.

Pet novih programov
V šolskem letu 2011/2012 bodo na nekaterih srednjih šolah začeli izvajati nove izobraževalne programe. Tehniški šolski center Nova Gorica bo tako ponujal program bolničar-negovalec in avtokaroserist. Na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota se bodo bodoči dijaki lahko vpisali v program kozmetični tehnik, v Šolskem centru Velenje v program avtoservisni tehnik in v Biotehniškem centru Naklo v program živilsko prehranski tehnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.