Slovenija
27 ogledov

Manj vredna večina stanovanj

stanovanje blok Saša Despot
Vrednosti. Najbolj padle najvišje.

Posplošene tržne vrednosti so se znižale okoli 80 odstotkom stanovanj, polovici hiš in četrtini poslovnih nepremičnin, je povedal Aleš Perovšek z Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs). Najbolj, do četrtine, so se znižale vrednosti poslovnih nepremičnin, podobno so se znižale tudi vrednosti zemljišč za gradnjo stavb. Vrednosti stanovanj so padle do 17 odstotkov, najbolj na Obali, v Ljubljani in Novi Gorici. Vrednosti hiš, ki se jim je ta spremenila, pa so nižje tudi do petine.

Ker je bila sprememba (oziroma indeks) vrednosti kmetijskih in gozdnih zemljišč manjša od desetih odstotkov, vrednosti teh nepremičnin niso popravljali, čeprav so bili le pri kmetijskih zemljiščih indeksi pozitivni.

Nove popravke na podlagi indeksacije bo Gurs objavil šele čez eno leto. Vrednosti se bodo do takrat spremenile le, če bodo lastniki spreminjali podatke o nepremičnini. Perovšek je dodal, da bodo zdaj objavljene vrednosti osnova za izračun novega davka na nepremičnine.

Na ta denar niso računali

Pri izračunu, da bo davek na nepremičnine v državni proračun prinesel dodatnih 205 milijonov evrov, so že upoštevali znižane vrednosti nepremičnin, so zagotovili na ministrstvu za finance. Lastnik stanovanja v Ljubljani iz primera zgoraj bo namreč glede na novo oceno vrednosti plačal dobrih 26 evrov davka manj. Gurs in Davčna uprava RS pa bosta sicer v začetku prihodnjega leta lastnike obvestila, katere podatke o njihovi nepremičnini imajo v registru, kolikšna je aktualna vrednost in po kakšni davčnih stopnji se bo obračunal davek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.