Slovenija
17 ogledov

Manj vsebine, več naročnine?

Marko Fili Boštjan Tacol
RTV Slovenija. Od nejasnih razvojnih sredstev do zamika starta novih oddaj.

Čeprav je na včerajšnji seji programskega sveta RTV Slovenija (RTVS) sprva kazalo, da bo predlog rebalansa programsko-produkcijskega načrta RTVS, ki je posledica varčevalnih ukrepov, sprejet, je vodstvu nacionalke po razpravi, ob kateri je generalni direktor RTVS Marko Filli začel vzklikati “saj nismo tovarna”, zmanjkal en glas.

Svetniki so predlog večinoma opisali kot slabo pripravljenega, prepričale pa jih niso niti besede Fillija in direktorja TV Slovenija Janeza Lombergarja, da je zaradi večtedenskih naporov pri rebalansu ena od sodelavk pristala v bolnišnici.

Razvojni denar za nogomet

Svetniki so med drugim izpostavili nejasno razpolaganje z razvojnimi sredstvi, ki so bila namenjena celo projektom, kot sta evropsko prvenstvo v nogometu in olimpiada ali oddaja Brez meja za približno sto tisoč evrov, od katerih naj bi večina šla Sazasu, prepričali pa jih niso niti argumenti za ukinjanje starih oddaj in zamiki starta novih.

Tako ne primer niso bili zadovoljni s pojasnili, zakaj bo ukinjena nedeljska popoldanska oddaja in kaj jo bo nadomestilo, zmotilo pa jih je tudi, da še vedno ni realiziran popoldanski programski pas, ki je bil sprva napovedan za februar, nato prestavljen na april, zdaj pa že na jesen.

“Nezadovoljstvo je očitno”

Ker predlog rebalansa finančnega načrta, o katerem bo danes odločal nadzorni svet, določa zmanjšanje stroškov za dodatnih pet odstotkov oziroma tri milijone evrov, Filli zavrnitev predloga programskega rebalansa opisuje kot nelogično: “To pomeni, da moramo s pet odstotki manj denarja narediti vse, kar je bilo planirano.”

In zakaj je po njegovem mnenju padel predlog? “Nekateri so rekli, da zmanjšujemo premalo, drugi, da zmanjšujemo na napačnih koncih, tretji, da zmanjšujemo preveč. Skratka, nezadovoljstvo pri rebalansu je očitno,” je dejal, kritično pismo odgovorne urednice tretjega in jutranjega programa TV Slovenija Ljerke Bizilj pa komentiral kot odziv na rebalans, čeprav “njen program v tem rebalansu ni bil prizadet, moram pa priznati, da je bilo veliko navedb neresničnih in jih bomo do naslednje seje tudi demantiral”.

Komentarjev 2
  • dragec 09:56 04.julij 2012.

    javna agencija RTV naj se financira iz reklamnih vsebin!

  • xskip 07:53 04.julij 2012.

    še več denarja za kuhanje...