Slovenija
38 ogledov

Manj za prireditve, več za ognjemet

Praznične luči bodo v Ljubljani prižgali v petek ob 17. uri. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
December. V Ljubljani letos manj denarja za prireditve, več za ognjemet.

Za decembrske prireditve bo Mestna občina Ljubljana letos namenila okoli 30 tisočakov manj kot lani, in sicer 122 tisoč evrov. Del stroškov bodo pokrili donatorji, po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa so glasbeniki zaradi dobrih izkušenj nastope ponudili po zelo ugodni ceni.

Brezplačni novoletni koncerti na petih prizoriščih
Novo leto. Na letošnje silvestrovo bodo na petih trgih v Ljubljani med drugimi nastopili Magnifico, Helena Blagne, Big Foot Mama, Ritmo Loco in Davor Radolfi, Alenka Godec, Oto Pestner, Pop'n'Dekl, Brigita Šuler, Sweet Sorrow in New York Ska Jazz Ensemble. Koncerti na Prešernovem, Novem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije se bodo začeli ob 20. oziroma 21. uri, ognjemet z Ljubljanskega gradu pa minuto po polnoči. Prvi koncerti bodo sicer od 26. decembra, med nastopajočimi pa so Jinx in Hari Mata Hari.

Za svetlobno okrasitev mesta je predvidenih do 200 tisoč evrov, dobrih pet minut dolg ognjemet pa bo letos stal okoli 4.500 evrov, kar je dobrih tisoč evrov več kot lani. Stroški so višji, ker bo ognjemet voden računalniško, ob slabem vremenu pa bo vidnejši, so povedali na zavodu Turizem Ljubljana.

Preverjali bodo dovoljenja

Med prazničnim sejmom bo mestni inšpektorat sodeloval s tržnim, skupaj pa bodo preverjali, ali sejemski prodajalci imajo dovoljenja. Načrtujejo tudi policijsko–redarske patrulje. “Obljubili so, da bodo nasilnemu beračenju naredili konec,” je povedala direktorica Turizma Ljubljana Barbara Vajda.

Miklavžev in praznični sejem se bosta začela ta petek s prižigom prazničnih luči na Prešernovem trgu ob 17. uri. Prvi bo na Prešernovem trgu, stojnice prazničnega pa bodo postavljene na Bregu in Pogačarjevem trgu. Na Cankarjevem nabrežju bo letos le gostinska ponudba, gostinci pa lahko najamejo praznične stojnice.

Poleg sprevodov, jaslic v mestni hiši, božičnega koncerta, nastopa otroških zborov in drugih prireditev bo letos na Mestnem trgu od 18. decembra praznični knjižni sejem. Na Mesarskem mostu, ki bo poleg Žitnega na novo osvetljen, pa bo nastopalo ulično gledališče Ana Mraz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.