Slovenija
30 ogledov

Manjka krvi z negativnim Rh-faktorjem

Na krvodajalsko akcijo ne prihajajte tešči. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zaloge krvi so se po pozivu krvodajalcem minuli teden izboljšale, še vedno pa primanjkuje krvi tipov A in O z negativnim Rh-faktorjem.
Kdaj in kje darovati
Seznam krvodajalskih akcij po Sloveniji si oglejte tukaj.
Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi na Zavod za transfuzijsko medicino v Ljubljani vsak delovni dan od 7. do 15. ure, v sredo pa do 17. ure.

Zavod za transfuzijo je na začetku meseca pozval ljudi, naj darujejo kri, saj so jim začele pojemati zaloge. "Odziv je bil velik," so nam danes povedali na zavodu in pojasnili, da so se zaloge krvi izboljšale in trenutno zadovoljujejo normative. Še vedno pa jim primanjkuje krvi z negativnim Rh-faktorjem, predvsem krvnih tipov A Rh D-neg in O Rh D-neg.

Pomanjkanje krvi je za ta letni čas precej običajno, saj odide avgusta veliko tradicionalnih krvodajalcev na dopust, hkrati pa se zaradi večjega števila prometnih nesreč poveča potreba po krvi.

Na zavodu za transfuzijo ljudem svetujejo, naj na krvodajalsko akcijo ne prihajajo tešči, ampak naj zaužijejo lahek obrok in pijejo dovolj tekočine. Krvodajalec ste lahko, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtate najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajejo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.