Slovenija
13 ogledov

"Manjka volje po spremembah"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Lojze Peterle v Sloveniji pogreša naboj, ki bi povezal vse politične sile ter jasno in močno voljo po spremembah.

Ob 20. obletnici samostojne Slovenije se je prvi predsednik vlade in evropski poslanec Lojze Peterle danes srečal s člani osamosvojitvene vlade. Sredi maja 1990 jim je bila zaupana naloga, da kot izvršna oblast izvedejo projekt osamosvojitve in demokratičnih reform. Prva demokratično izvoljena slovenska vlada po drugi svetovni vojni je po volji ljudi in zaradi svojih dejanj postala tudi osamosvojitvena vlada.

"Ko je prišla slovenska pomlad s programom samostojne demokratične slovenske države, je bil nek naboj, dišalo je po spremembi. Bili smo sposobni to spremembo tudi izvesti in uresničiti naš najvišji narodno-politični cilj, to je postavitev samostojne in demokratične slovenske države," je v izjavi za STA dejal Peterle.

Danes vidi pomanjkanje strategije, predvsem pa volje po spremembah, ki so ob novih izzivih nujni, da bi "šla naša država kot celota naprej". Želi si, da bi bil prisoten "naboj,  ki bi povezal vse politične sile". "Moja vlada je bila najbolj pestra, v njej je bila vrsta ljudi, ki niso bili v strankah ali pa so bili prej v edini možni stranki, ampak so podprli projekt in zaživeli z njim." Za Peterleta je to čudovita in dragocena izkušnja, zato je ponosen, da je vodil takšno vlado.

Prepričan je, da zdaj stranke tekmujejo v tem, kdo bo ponudil zveličavno idejo, kar je normalno, vendar ne vidi "volje zaenkrat, da bi stopili skupaj in naredili tisto, kar je treba narediti". Ne verjame v predčasne volitve, čeprav bi bile po njegovi oceni potrebne, a s programom kot leta 1990.

Prišli skoraj vsi
"Danes imamo slabo vreme v vseh pogledih, kar pomeni slabo vzdušje. Medtem ko je bilo takrat vzdušje v državi bistveno bolje, čeprav je bila situacija dosti težja," je komentiral tedanj podpredsednik vlade Jože Mencinger. Takrat so bili v politiki predvsem amaterji, kar ima svoje prednosti običajno v prelomnih časih, ker se manj zavedajo posledic in niso vezani na politiko.

Prvak SDS in takratni obrambni minister Janez Janša je dejal, da dva milijona Slovencev ustvari toliko kot štiri milijone Hrvatov, kar pomeni, da smo osamosvojitev dobro izkoristili ne glede na sedanje težave. "To bi lahko bila svetla točka pri iskanju neke skupne podlage enotnosti in tudi skupnih konceptov za prebroditev sedanjih težav," je prepričan Janša.

Predčasne volitve so po njegovem najboljša možna rešitev zaradi negativnih trendov, v katere je vpeta v tem trenutku Slovenija. Skrbi ga leto 2012 in misli, da potrebujemo osvežitev političnega prostora. To je po njegovem moč, ki jo imajo v rokah volivci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.