Slovenija
69 ogledov

Manjše občine pomagajo novim s. p.-jem, velike ne

slovenija 16.04.13. ponarejeni bankovci, evro, denar, foto: Shutterstock Shutterstock
Država novim samostojnim podjetnikom ne daje več 4.500 evrov subvencije kot pred leti in ponovne uvedbe subvencije niti ne načrtuje, je pa ponekod mogoče subvencijo dobiti od občine.

V Kamniku imajo tako letos v proračunu za pospeševanje zaposlovanja 16 tisoč evrov, za denar pa lahko skupaj s podjetji, ki odpirajo nova delovna mesta, kandidirajo tudi novi samostojni podjetniki. Ti lahko za samozaposlitev dobijo po tisoč evrov (če je prijav preveč, se znesek sorazmerno zniža). Javni razpis bodo objavili predvidoma aprila, če denar ni porabljen, pa je razpis objavljen še septembra. 

V primeru prve zaposlitve ni obvezna predhodna prijava na zavodu za zaposlovanje, sicer pa mora biti prosilec vsaj en mesec prijavljen na zavodu; zaposlitev, za katero dobi subvencijo, pa mora nato trajati vsaj eno leto. 

Subvencijo za nove zaposlitve, med njimi tudi samozaposlitev, ima tudi občina Dolenjske Toplice. Lani so na javnem razpisu, ki so ga objavili septembra, podelili dve subvenciji, obe za samozaposlitev, v enem primeru je šlo tudi za prvo zaposlitev. Tudi letos in prihodnje leto imajo v proračunu za ta namen po pet tisoč evrov vsako leto. 

Velike občine samozaposlitve ne podpirajo

V Ljubljani subvencij novoustanovljenim samostojnim podjetnikom ne podeljujejo, pravijo pa, da podjetništo spodbujajo na druge načine.

Tudi v Mestni občini Celje ne načrtujejo sredstev za subvencioniranje novim samostojnim podjetnikom. Tega ukrepa niso dali v lani sprejeto Strategijo gospodarstva in akcijski načrt za njeno izvedbo, saj po njihovem mnenju, ni prinesel želenih rezultatov.

V Kranju subvencij za nove samostojne podjetnike nimajo, so pa lahko novi najemniki poslovnih prostorov v starem mestnem jedru dobili subvencijo najemnine, ali bo tako tudi letos, pa bo znano predvidoma aprila, ko bodo sprejeli rebalans proračuna. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.