Slovenija
12 ogledov

Manjši od povprečja

Najhujše je zdaj že mimo, pravijo energetiki, ki se veselijo nižjih temperatur i Nada Černič Cvetanovski
Sava. Zaradi nizkega vodostaja HE proizvajajo manj, nuklearka na polno.

Krško. Suša, ki je povzročila nizek vodostaj Save, in vročina, zaradi katere se je poraba elektrike še povečevala, sta energetikom te dni povzročali kar nekaj skrbi.

Bilo je kritično in zahtevno; tako zaradi nizkega obratovanja hidroelektrarn kot zaradi povečane porabe, kar se je poznalo še posebno ob dopoldnevih, ko so povsod vključili klimatske naprave,” nam je dejal Martin Novšak, direktor Gena energije.

Balkan cenejši

Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess) so avgusta po besedah Bogdana Barbiča, direktorja Hessa, proizvedle 83 odstotkov predvidene realizacije, a bodo primanjkljaj na letni ravni izničile ob jesenskem deževju.
Manjšo proizvodnjo hidroelektrarn nadomeščajo, kot je pojasnil Novšak, z nakupi v Grčiji in Turčiji, kjer je elektrika od tri- do štirikrat cenejša, kot če bi jo proizvajali v Termoelektrarni Brestanica – ta je zanje kljub temu predvsem ob različnih izpadih pomembna rezerva.

Jek s hladilnimi stolpi

Čeprav je pretok Save pri Jedrski elektrarni Krško (Jek) te dni okoli 60 kubičnih metrov na sekundo, za optimalno delovanje pa bi moral biti nad sto kubičnimi metri na sekundo, obratujejo, kot so nam povedali, s polno močjo, saj jim to omogočajo hladilni stolpi.

Suša – manj elektrike

Pretok Save. Včerajšnji pretok Save na vodomerni postaji Hrastnik je bil 48,4 kubičnega metra na sekundo, kar je po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) prav toliko, kot je srednja vrednost najmanjših avgustovskih konic med letoma 1993 in 2008. “Pretoki na območju spodnje Save so bili avgusta nekoliko manjši od večletnega povprečja, trenutne vrednosti pa so posledica visokih temperatur v drugi polovici avgusta in v začetku septembra,” nam je povedal Nejc Pogačnik z Arsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.