Slovenija
8 ogledov

Manjšina ima Napolitanova zagotovila

Rudi Pavšič upa, da se po predčasnih volitvah glede spoštovanja pravic manjšine Žurnal24 main
Slovenska manjšina v Italiji tudi po morebitni vrnitvi desnosredinske vlade na oblast pričakuje pomoč italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je zaradi vladne krize razpustil parlament in tako odprl pot predčasnim parlamentarnim volitvam. Zanimalo nas je, kaj od predčasnih volitev v Italiji pričakuje tamkajšnja slovenska manjšina, saj je prav ta med vodenjem levosredinske vlade Romana Prodija pridobila pravice, na katere je čakala več desetletij. Preberite intervju s predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem.    

Kako slovenska manjšina ocenjuje vladno krizo v Italiji in ali se kaj bojite, da bi na oblast znova prišla desnosredinska vlada, ki je, kot je znano, manjšinam manj naklonjena kot levosredinska vlada?

♦Ocenjujemo, da ta kriza ne bo koristila manjšini, saj je ta vlada v letu in pol za manjšino naredila zelo veliko. Mislim, da to vlado lahko samo pohvalimo. Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, pa lahko samo ugibamo, ker bo prišlo do nekaterih bistvenih novosti na politični sceni, kar seveda zna imeti vpliv na volilne rezultate. Moram reči, da me na neki način zadovoljujejo zadnje javnomnenjske ankete, ki kažejo, da razlika med poloma ni tako velika, kot so nekateri mislili in zaradi česar so sprožili vladno krizo. Računam, da se zna zgoditi, da bo leva sredina uspešna, kar bi bilo za manjšino zelo koristno. Desnosredinska opcija je namreč dokazala, da ji je manjšina argument, s katerim se ni treba ukvarjati.

Pričakujete, da se bo Romano Prodi še lahko vrnil na oblast?

Rudi Pavšič kot pomemben dosežek vidi pomoč italijanskega predsednika Napolitana. © BOBO

 
Ne, Prodi je z izstopom iz vlade dokončno šel s politične scene in zdaj na prizorišče prihaja novi vodja, rimski župan Walter Veltroni , ki uživa precej podpore in mislim, da zna precej hitro zapolniti tisto razliko v javnomnenjskih anketah. Prav danes sem bral, da je ta razlika štiri odstotke, s tem da se še zmanjšuje, tako da nas čaka zanimiva politična igra. Glede Silvia Berlusconija  pa bi rekel tako, da je petkrat šel na volitve za predsednika vlade: dvakrat je zmagal, trikrat je izgubil. Zame je najbolj slabo le to, da bomo šli na volitve z volilnim sistemom, ki je nedomokratičen in ki volivcem ne daje možnosti izbire. Tako se tudi bojim, da bo volilna udeležba nekoliko padla.

Ali novi volilni sistem lahko vpliva na poslabšanje oziroma izboljšanje položaja manjšine?
♦Ta volilni sistem in tudi prejšnji niso zagotavljali predstavnika manjšine v parlamentu. Čeprav je treba reči, da je bil ves povojni čas Slovenec prisoten v parlamentu, in to prav s prispevkom levih frakcij. Novost je bila v zadnji vladi ta, da smo prvič imeli v vladi Slovenca Miloša Budina in ne pretiravam, da je dobršen del pozitivnih ukrepov te vlade prišel z njegovo pomočjo. 

Ali se lahko zgodi, da slovenska manjšina z morebitno izvolitvijo desnosredinske vlade izgubi že pridobljene pravice?
♦Uveljavljanje zaščitnih norm predstavlja dolg proces, ki se ne uresniči v enem letu. Mi smo že preizkusili vladanje desnosredinske vlade. Pet let se pri pravicah slovenske manjšine ni spremenilo nič. Zato obstaja nevarnost, da bi ponovna zmaga desne sredine podaljšala in upočasnila uveljavljanje pravic. Edina svetla točka je ta, da imamo zagotovilo italijanskega predsednika Napolitana, ki sem ga dobil na obisku pri predsedniku, ki nam je rekel, naj ne skrbimo, ne glede na to, kakšne bodo volilne koalicije naprej, da bo on garant manjšine in da naj se nanj obrnemo, ko začutimo, da se nam godi krivica. To je pomemben dosežek. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.