Slovenija
97 ogledov

Mar pozna ruske invsetitorje?

Selan Suzana Kos
Bivši šef Sove. Zakaj so ga imenovali za direktorja portoroške Marine.

"Pred podjetjem so pomembni izzivi, ki so povezani tako s širitvijo Marine Portorož, za kar si prizadevamo že dlje časa, kot s potencialnimi partnerstvi," je kratek Bojan Petan, lastnik Marine Portorož.

Ob tem ne komentira govoric, da bi nekdanji obveščevalec Sebastjan Selan pri svojih novih zadolžitvah na mestu direktorja Marine utegnil uporabiti tudi informacije, ki naj bi jih dobil prek prisluhov nekaterim ljudem, povezanim s piransko občino. Prav tako ni odgovoril, ali pričakuje, da bo Selan v Portorož pripeljal ruske investitorje. Dobro obveščeni vir namreč trdi, da naj bi pri zaposlitvi Selana igralo pomembno vlogo prav dejstvo, da ima v Rusiji "zelo dobre zveze".

Dve pravni razlagi

Po zakonu o vodah je načrtovana širitev oziroma povečanje privezov Marine poseg v morje, za katerega mora ustrezen državni prostorski načrt sprejeti vlada. V tem kontekstu se zdi našim sogovornikom izbira novega direktorja Marine, ki ga je Janševa vlada odstavila z mesta prvega obveščevalca v državi, povsem zgrešena poteza.

Po drugi pravni razlagi pa bi lahko Marino širili tudi z nadaljevanjem sprejemanja občinskega prostorskega načrta; postopek so namreč leta 2004 zadržali. V tem primeru bi območje uredili celovito, torej skupaj s širšim območjem centra Lucije.  Za to pa v tem trenutku ni investitorja.

Napačna kadrovanja

“Še posebno za nekdanje komunistične države velja, da so številni nekdanji pripadniki obveščevalnih služb in tajnih policij po prehodu v nov režim ‘šli v gospodarstvo’. Tudi pri nas imamo nekaj takšnih primerov. O tem, koliko bo takšen človek prispeval k dobrobiti podjetja, v končni fazi presodi lastnik. Ta nosi tudi posledice v primeru, če gre za napačno odločitev," komentira politični analitik Matevž Tomšič.

Spomnimo na dva takšna primera. Andrej Lovšin, bivši vodja vojaških obveščevalcev, je s svojimi odločitvami glede investicij v Rusiji na kolena spravil koprsko Intereuropo. Dušan Mikuš, prav tako kader Janeza Janše, pa je bil postavljen za šefa ajdovskega Fructala, ki je bil še leta 2000 cvetoče podjetje, štiri leta pozneje je tonil v izgubah, Mikuš pa je bil razrešen.

Komentarjev 1