Slovenija
2 ogledov

"Maraton" za preventivo

Milan Krek, ZZV Koper Barbara Milavec
Srčno-žilne bolezni. V koprski taverni 50 predavateljev o ozaveščenosti za boljšo kakovost življenja.

Koper. “Ugotavljamo, da je na Obali vse več starejših ljudi, ki podlegajo boleznim srca in ožilja, povečuje pa se tudi število hospitalizacij. Gre za bolezni, značilne za ljudi, starejše od 65 let,” pojasnjuje Milan Krek, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper.

Brezplačno o boleznih

V soboto bodo Splošna bolnišnica Izola, znanstveno-raziskovalni center pri Univerzi na Primorskem in društvo žilnih kirurgov v koprski Taverni organizirali brezplačno srečanje Spoznajmo bolezni srca in ožilja; začelo se bo ob 9. uri in bo trajalo do 21. ure.

Izmerite gleženjski indeks

Na srečanju bo predavalo 50 strokovnjakov, poudarek bo na preventivi, mogoče pa si bo izmeriti tudi krvni sladkor, holesterol, krvni pritisk, gleženjski indeks in bioimpendanco. “Nekateri tvegajo s prekomerno težo, drugi s kajenjem, tretji s holesterolom, četrti z visokim pritiskom,” sporne življenjske sloge našteva Krek.

Po podatkih ZZV Koper za leto 2006, ki so zadnji razpoložljivi, so bile bolezni srca in ožilja v 40 odstotkih glavni vzrok vseh smrti v tem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.