Slovenija
20 ogledov

Maratonska razprava

Žurnal24 main
Če LDS odide, ostane Pahorjevi koaliciji v parlamentu še vedno 47 glasov strank SD, Zares, DeSUS in dveh poslancev narodnih skupnosti od skupaj devetdesetih. Razpravi ni videti konca.

Pahor ostal brez kolegija
Predsednica LDS Katarina Kresal se je opravičila tudi pri predsedniku vlade, kamor bi morala danes ob 14. uri na redni tedenski kolegij z ostalimi predsedniki koalicijskih strank.

Zaradi opravičila Kresalove in dopusta predsednika Zares Gregorja Golobiča je tako premierjev kolegij odpadel.

V kongresni center na Brdu pri Kranju se je že  opoldne zaprla koalicijska LDS.

Ali ostajajo v koaliciji, ali bo po četrtkovih javno izrečenih nasprotnih stališčih premierja Boruta Pahorja pravosodni minister Aleš Zalar odstopil kot minister, naj bi bilo sprva znano ob 20. uri, a po zadnjih informacijah 61 članov sveta LDS še ne vedo, o kakšnih sklepih bodo pravzaprav odločali.

Tako po naših informacijah obstaja celo možnost, da člani stranke še ne bodo sprejeli nobenega sklepa, saj gre očitno za zelo zapleteno vprašanje.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da se mnenja hudo krešejo. Izvedeli smo tudi, da je evropski poslanec LDS Jelko Kacin sestankovanje zapustil okoli šeste ure, ker je moral na letalo. Izjave za medije ni želel dati.

Kacin: Ali je cesar nag ali pa še ne
Kacin je pred sejo izvršnega odbora v izjavi za medije sicer napovedal, da bo LDS danes kolektivno razmišljala o vseh posledicah trenutnega načina vladanja, "kjer sončni kralj vsak dan preseneti slovensko in evropsko javnost z neko novo misijonarsko potezo".

Kot je dejal, je bil sam šest let v različnih vladah, a takih primerov še niso imeli "in čas je za zelo resen razmislek in je treba vse možnosti enakovredno in trezno presojati".

Kacin napoveduje vse možnosti, sam pa, kot pravi, Pahorju že dolgo ne zaupa več. "Stranka pa se bo morala opredeliti do tega, ali bo končno povedala, da je cesar nag ali pa še ne".

Odprte vse opcije
"Vse opcije so odprte," nam je potrdil vir iz kroga LDS. Neuradno se ugiba, da bo, potem ko je premier Borut Pahor v četrtek dejal, da Barbara Brezigar po njegovem ni kršila ustave in zakona in torej do konca mandata, ki se ji izteče prihodnje leto, za zdaj ostaja generalna državna tožilka, Zalar ponudil odstopno izjavo. Zalar je namreč trdil, da mora Brezigarjeva iti, saj je kršila ustavo in pritiskala na tožilce.

Izstop iz koalicije malo verjeten
Pahor sicer vztraja, da je z Zalarjevim delom zadovoljen, zato je neuradno v krogih blizu premierja slišati, da odstopne izjave Zalarja ne bi sprejel. Izstop LDS iz koalicije pa se zdi poznavalcem malo verjeten.

Po nekaterih informacijah naj bi LDS Pahorju postavljala pogoje za obstanek v koaliciji, a v Pahorjevih krogih to zanikajo.

Od 12. ure naprej so težo LDS v koaliciji, aktualno dogajanje in prihodnost LDS v koaliciji pretresali člani izvršilnega odbora stranke.

Ob predsednici LDS Katarini Kresal še podpredsednica Zdenka Cerar in podpredsednik Slavko Ziherl ter vodja sveta LDS Aleš Gulič. Člani so še Borut Sajovic, Uroš Petohleb,  Borut Cink, Blaž Kavčič, Anton Anderlič, Dragica Dada Bac, Jožef Školč, Lidija Majnik, Milan Petek, Marjan Pintar in Davorina Pirc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.