Slovenija
40 ogledov

Marca bomo očistili svet

Očistimo Slovenijo Dejan Mijović
Očistimo Slovenijo 2012. Prostovoljska čistilna akcija bo marca zajela ves svet.

Ljubljana. Po izjemno uspešno izvedeni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki je 17. aprila 2010 v vseslovenski čistilni akciji združila več kot 270 tisoč čiste Slovenije željnih in odpadkov sitih prostovoljcev, se društvo Ekologi brez meja pospešeno pripravlja na letošnjo akcijo Očistimo Slovenijo 2012. Ta 24. marca ne bo potekala samo na domačih tleh, ampak bo postala del največje okoljske akcije v zgodovini človeštva Očistimo svet 2012 (World 
Cleanup 2012).

Največja čistilna akcija v zgodovini

“K svetovnemu gibanju se je priključila že večina evropskih držav, kar pomeni, da bo letos čistila praktično vsa Evropa. Skupno ima organizacijsko ekipo že 83 držav, cilj pa je, da se gibanju pridruži najmanj sto držav in 300 milijonov ljudi, kar pomeni, da bo to največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva,” o pozitivnem odzivu na svetovno akcijo pravi vodja projekta Očistimo Slovenijo 2012 in predsednica društva Ekologi brez meja Petra Matos. Pobudnik akcije Očistimo svet 2012 je mednarodna ekipa s sedežem v Estoniji, kjer so tudi prvič izvedli takšno akcijo. Vsaka država bo organizirala svojo akcijo, cilji slovenske pa so po besedah Matosove zelo visoki, saj smo že dokazali, da znamo stopiti skupaj, in se izkazali najbolje od vseh 15 držav, ki so že izvedle tovrstno akcijo.

V vrhu ozaveščenih Avstrijci

O tem, katera država je sicer najbolj ekološko ozaveščena, Matosova težko govori, saj se veliko ljudi deklarira za okoljsko ozaveščene, ko bi morali preiti od teorije k dejanjem, pa se to velikokrat ne zgodi: “Avstrija je v evropskem vrhu, saj ločeno zbere 70 odstotkov odpadkov, za to, koliko so ljudje v resnici ozaveščeni, pa bi morali upoštevati še druge kazalnike: količino odpadkov na prebivalca, porabo vode, način ogrevanja in pridobivanja energije ...” Ali na primer to, koliko plastičnih vrečk na prebivalca porabijo. In že smo pri drugem projektu društva Ekologi brez meja, ki sliši na ime Vrečka na vrečko in ki iz prodaje in rabe odganja plastične vrečke. Ampak to je že druga ekozgodba, ki jo tako kot Očistimo Slovenijo lahko piše tudi vsak sam in vsak dan.

Komentarjev 2
  • privat 16:27 10.januar 2012.

    za koga da jo očistimo..??za bogataše??da prikažejo svetu kako je lepo živeti v Sloveniji?? Malo morgen..pa sem vrgel pločevinko na pločnik..hi hi

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:31 10.januar 2012.

    MAjo še smeti za pospravt od prejšne akcije,tako,da ni naslov akcije pravi ampak bi se moral glasit:"pospravljamo smeti za akcijo očistimo Slovenijo 2010"