Slovenija
24 ogledov

Marca manj brezposelnih?

brezposelnost Žurnal24 main
Konec lanskega decembra 110.021 brezposelnih, 13 odstotkov več kot decembra 2009. Ministra Svetlika številke neprijetno presenetile, a je optimističen. V NSi in SDS ogorčeni nad vlado.

V prihodnjih mesecih naj bi se število brezposelnih še povečevalo, predvsem zaradi izteka zaposlitev za določen čas in stečajev podjetij, med drugim v gradbeništvu, so danes objavili na Zavodu RS za zaposlovanje.

''Kljub povečanemu številu brezposelnih so trendi zaposlovanja ugodni," ocenjuje v. d. generalne direktorice zavoda Lučka Žižek. Lani so se zaposlile 57.004 osebe, kar je 17,4 odstotka več kot leta 2009.

Decembra lani se je na zavod na novo prijavilo 14.846 brezposelnih, kar je na ravni oktobra lani, ko je bil priliv v brezposelnost na mesečni ravni največji. Od decembra novoprijavljenih je bilo največ oseb, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas (5.494), ter trajno presežnih delavcev in stečajnikov (5.143).

Ob velikem prilivu se je znižal delež dolgotrajno brezposelnih, precej, v primerjavi z novembrom za več kot polovico, pa je porasel delež starejših od 50 let. Povečal se je tudi delež moških, trajno presežnih delavcev, brezposelnih zaradi stečajev in brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo.

Svetlik neprijetno presenečen, a vseeno zmerno optimističen
''To smo do neke mere pričakovali, a je ta številka kar izdatno poskočila. Glavni razlog za decembrsko šestodstotno rast števila brezposelnih v primerjavi z novembrom je povezan predvsem s pokojninsko reformo. Zadnji mesec se je na zavod prijavilo okoli 8 tisoč ljudi, starejših od 50 let, ki so želeli izkoristiti staro zakonodajo – ne samo pokojninske, temveč tudi o urejanju trga dela,'' je brezposelnost danes komentiral minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

NSi: brezposelnih je mnogo več!
Sloveniji se obeta prava socialna katastrofa, menijo v Nsi, če Pahorjeva vlada končno ne bo začela ukrepati. Opozarjajo, da uradno število registriranih brezposelnih ne odraža realne slike, saj niso upoštevali invalidov in tujih delavcev ter vseh tistih brezposelnih, ki na zavodu za zaposlovanje sploh niso prijavljeni. Število brezposelnih je danes v Sloveniji mnogo višje, kot kaže statistika, in se giblje že okrog 135 tisoč, so zapisali v sporočilu.

Rast brezposelnosti naj bi se po pričakovanju Svetlika ustavila marca, na povečanje števila brezposelnosti pa sta vplivali tudi kriza v gradbeništvu in gospodarstvu nasploh ter kriza upravljanja in lastninjenja v največjih podjetjih, kjer je kot primera izpostavil Merkur in Prevent.

Minister predvideva, da bi se rast števila brezposelnih ustavila marca, povečalo pa se bo zaposlovanje. "Imamo tudi pozitivne trende. Z zavoda se je lani zaposlilo 17 odstotkov več ljudi kot predlani, okoli 55 tisoč, za 8 odstotkov več kot predlani je tudi novih delovnih mest in glede tega smo lahko zmerno optimistični," je še dejal Svetlik. 

V Nsi in SDS ogorčeni
"Vlada nima pravih ukrepov za podporo gospodarstvu in s tem odpiranju novih delovnih mest, ki so najboljši porok za izhod države iz krize," je za javnost sporočil Jernej Vrtovec iz Nsi. Menijo, da bi vlada morala resno vzeti opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in nemudoma pristopiti k ukrepom za izboljšanje plačilne nediscipline in za odpravo sive ekonomije.

"Vlada Boruta Pahorja dela Sloveniji veliko škodo," pa meni poslanka SDS Alenka Jeraj. Kljub njegovim napovedim, da gospodarstvo okreva in da se stvari izboljšujejo, podatki kažejo drugače, je v sporočilu za javnost zapisala Jerajeva.

"Na laž ga postavlja njegova lastna ministrica za gospodarstvo Radićeva, ki je napovedala, da bo šlo v letu 2011 še veliko podjetij v stečaj in se bo brezposelnost še povečala. Sama pa je namesto, da bi sredstva, namenjena podjetjem v težavah, tudi zagotovila, kar 10 milijonov evrov raje pospravila v  proračunsko rezervo in tako umetno dvignila realizacijo ministrstva, ki ga vodi. In kaj so imela od tega podjetja? Nič! Koliko delovnih mest in zaposlitev se je s tem ohranilo? Nič!" meni poslanka Jerajeva.

Kot še meni Jerajeva, je značilnost te vlade in ministrstev, da se vsak minister zanima samo za svoje področje, namesto da bi sodelovali, saj je sodelovanje v krizi nujno. V sedanjih razmerah bi pričakovali sodelovanje med ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance in ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter invalide. S pravimi ukrepi bi po njenem lahko ustvarili okolje za ustanovitev in ohranitev delovnih mest.

"Država je že zdavnaj izgubila kompas"
"Vlada Boruta Pahorja nas preko vseh razumnih meja zadolžuje, dodatno obremenjuje državljanke in državljane, gospodarstvo in razvoj duši s slabimi ukrepi, da ne govorimo o tem, da je že zdavnaj izgubila kompas in ne vidi ne cilja ne poti, po kateri bi do tja prišla,'' še meni Jerajeva.

Zdaj je to, kot je zapisala, končno ugotovil tudi del ministrske ekipe, ki pa je pri tej plovbi v neznano doslej pridno sodeloval in izkoriščal priložnosti, ki jih je taka plovba nudila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.