Slovenija
21 ogledov

Marca možne podražitve

Tabela Žurnal24 main
Domovi za upokojence. Pripravljajo se ne redno usklajevanje cen.

Cene. Domovi za upokojence bodo letos cene usklajevali marca, tako da lahko uporabniki že aprila pričakujejo višje zneske na položnicah.

Za koliko največ bodo lahko dvignili cene storitev, še ni znano, saj na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pregled zvišanj plač, materialnih in drugih stroškov v lanskem letu, od katerih so odvisna morebitna zvišanja, še pripravljajo.

Ekstremno le eden

Ni pa nujno, da bodo vsi domovi, ki bi cene lahko zvišali, to tudi storili. Lani se namreč več kot polovica domov za dvig ni odločila, pravi Milena Končina z MDDSZ: "Samo en primer smo imeli, pa še to je bil koncesionar, ki je zelo dvignil ceno in smo ga na to opozorili. Štirje pa so dvignili za dobre štiri odstotke, pa se nam je v primerjavi z drugimi zdelo veliko, a je bilo vse skladno z metodologijo."

"Stari domovi težje dvigamo ceno, ker so pogoji dviganja cen odvisni tudi od amortizacije," pojasnjuje Zlata Marin iz ljubljanskega Doma upokojencev Center - Tabor, kjer so lani cene sicer zvišali, a le minimalno.

Za koliko bodo storitve podražili letos, še ne vedo, prav tako tega po besedah direktorice Neve Tomažič še ne vedo v Obalnem domu Koper.

Trenutno prostih le 54

V 92 domovih je trenutno od 19.517 le 54 postelj prostih, večina pri zasebnikih. Javni domovi, ki imajo prosto, so le na Ptuju, v Podbrdu in Trebnjem. "Glede na pretekla leta je neobičajno, da je sploh kakšno prosto mesto," poudarja Boris Koprivnikar iz Skupnosti socialnih zavodov. Kot dodaja, razlog tiči v tem, da je bilo podeljenih veliko koncesij in se je s tem povečalo skupno število mest, po drugi strani pa je "plačilna sposobnost uporabnikov vedno slabša, zato se vedno težje odločajo za odhod v dom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.