Slovenija
13 ogledov

Marca smo živeli dražje

Trgovine razprodaja BOBO Žurnal24 main
Marca so se cene v povprečju zvišale za 1,1 odstotka. Najbolj se je podražila obleka in obutev. Lani smo sicer zabeležili 5,5-odstoten proračunski primanjkljaj.

Marca sta se po podatkih Statističnega urada RS najbolj podražila obleka in obutev (13,6 odstotka).

Leta 2009 je primanjkljaj države znašal 5,5 odstotka. Dolg države pa je znašal 35,9 odstotka BDP.

Na višjo rast cen so vplivale višje cene goriv in energije ter cene železniških prevozov.

Statistiki ob tem ugotavljajo, da je podražitev v skupini obleka in obutev pričakovana zaradi končanih popustov in prehoda na novo pomladno-poletno kolekcijo.

V tretjem mesecu tega leta so statistiki zabeležili tudi pocenitve. Tako so se znižale cene tekstila za gospodinjstvo, gospodinjske naprave in pohištvo. Nižje so bile tudi cene v skupini rekreacija ter alkoholne pijače.

Rast cen na letni ravni se je marca nekoliko zvišala in je zdaj 1,4-odstotna (v enakem obdobju lani 1,8-odstotna), povprečna 12-mesečna rast pa je ostala 0,8-odstotna (v enakem obdobju lani 4,5-odstotna). Slovenska inflacija pa je na letni ravni za odstotno točko zaostajala za evrsko, ki je znašala 1,5 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.