Slovenija
45 ogledov

Marec odločilen za 109 delavcev

Marko Klemenčič in David Kos Nino Verdnik
Pinus. Odpuščanja, dokapitalizacija in reprogram.

“Vzdušje v Pinusu je napeto. Pripravljeni so na najhujše,” je dejal Gregor Cerar, sekretar Območne organizacije Podravje in Koroška Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Brez plačanih prispevkov

Tovarna kemičnih izdelkov (TKI) Pinus se namreč že nekaj časa ubada s hudimi likvidnostnimi težavami. V zadnjem času so se menjali kar trije predsedniki uprav, januarja pa je to mesto prevzel Marko Klemenčič, ki je prepričan, da lahko s prestrukturiranjem reši nekdaj donosno podjetje. Nekaj manj kot polovica od 109 delavcev je že nekaj tednov na čakanju, večina dela v Pinusu stoji.

Gregor Cerar | Avtor: MC / Mediaspeed MC / Mediaspeed
Odpustili naj bi okoli 30 delavcev. Podjetje, ki ima blokirane račune, zadnja dva meseca pa so delavci dobili le plače, prispevkov jim niso plačali, nujno potrebuje finančno injekcijo za zagon proizvodnje. “Obeta se nam delna dokapitalizacija. Z okoli milijonom evrov bi lahko zagnali proizvodnjo. Del bo zagotovil tudi lastnik,” je dejal Klemenčič. Če jim marca ne bo uspelo zagnati proizvodnje, pa Klemenčič ne vidi izhoda. Potrdil je še, da imajo tudi nekaj interesentov za nakup posameznih obratov, in sicer tako slovenskih kot tujih. Cerar, ki sicer upa, da se bo podjetje rešilo, je dodal, “da delavci niso nič več optimistični”. “Če bodo videli, da ne bo dogovora z bankami upnicami in da ne bo denarja za dokapitalizacijo, je bolje, da gre podjetje čim prej v stečaj. Da ne bo še ene agonije kot pri Konstruktorju,” meni sindikalist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.