Slovenija
29 ogledov

Marhl in Rebolj v boj za rektorja

Marka Marhla podpira šest fakultet. (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Na razpis se je prijavilo pet kandidatov. Najbolje kaže Rebolju in Marhlu.
Ne pričakujem Rozmanove podpore, saj sem mnenja, da se sedanji rektor ne bi smel opredeliti.
Marko Merhl

Pet kandidatov se je včeraj do 15. ure prijavilo na razpisano mesto rektorja. Poleg Danijela Rebolja, Marka Marhla in Jerneja Turka sta se prijavila Igor Tičar in Dušan Radonjič.

Ostaja v Zaresu
Včeraj sta svoji kandidaturi že uradno predstavila Rebolj in Marhl. Prav onadva naj bi veljala za favorita, ki bi se pomerila v drugem krogu rektorskih volitev.

Rebolj se je za kandidaturo znova odločil po štirih letih. Kandidira kot neodvisni kandidat, in sicer s podporo 64 kolegic in kolegov z osmih fakultet. Kot poudarja, njegov program ni revolucija, želi le preporod akademskih vrednot. "Jasno je treba razdeliti vsebino in formo, akademsko poslanstvo in upravljanje univerze," pravi in v programu izpostavlja še prenovo statuta mariborske univerze, izboljšanje pogojev za študij in raziskovalno dejavnost ter pogostejšo komunikacijo z državo in lokalnim okoljem.

rebolj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Jasno je treba razdeliti vsebino in formo, akademsko poslanstvo in upravljanje univerze.
Danijel Rebolj

 

Rebolj, ki je bil do nedavnega še podpredsednik mestnega odbora stranke Zares, je s tega položaja odstopil zaradi kandidature, še vedno pa ostaja mestni svetnik in član stranke.

Šest fakultet za Marhla
Marhl kandidira s podporo več fakultet. “Poleg matične pedagoške fakultete me za rektorja predlagajo fakulteta za naravoslovje in informatiko, filozofska fakulteta, fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter medicinska fakulteta. Mojo kandidaturo pa je podprla tudi fakulteta za zdravstvene vede,” pojasnjuje. Poleg tega, da želi še izboljšati delovanje fakultet, navaja, da želi urediti stimulativno finančno nagrajevanje zaposlenih, jim ponuditi dodatno pedagoško izobraževanje, posebej pa izpostavlja podporo mlajšim sodelavcem.

Ker zdaj opravlja tudi funkcijo prorektorja v ekipi dosedanjega rektorja Ivana Rozmana, se že pojavljajo ugibanja, ali bo ta podprl prav Marhla. “Tega niti ne pričakujem, saj sem mnenja, da se sedanji rektor ne bi smel opredeliti,” je jasen kandidat za najvišjo univerzitetno funkcijo. Dodaja, da ni član nobene politične stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.