Slovenija
25 ogledov

Maribor dobil prijazno sobo

Odprtje prijazne sobe v Mariboru Si.mobil
V Mariboru so pravkar odprli prijazno sobo. Društvo Beli obroč Slovenije je denar zbralo s pomočjo Žurov z razlogom. Prijazne sobe naj bi v polni meri zaživele do konca leta, še vedno pa ostaja odprto vprašanje izobraževanja kadrov za zaslišanja.

Društvo Beli obroč je po Sloveniji odprlo 12 sob, od tega je 11 sob na območju vseh okrožnih sodišč po Sloveniji in ena na sedežu Belega obroča. Vse sobe še niso popolnoma opremljene, jih je pa pravosodno ministrstvo že opremilo z videokonferenčno opremo. To pomeni, da otroka zaslišujejo v prijazni sobi, preko dlančnika, obtoženec in ostali udeleženci postopka pa so v času zaslišanja na sodišču.

Denar za mariborsko sobo je bil zbran na Si.mobilovih dogodkih na Štajerskem. Na obeh mariborskih Žurih z razlogom je bilo zbranih za več kot 52.000 evrov. Kot nam je povedala predsednica društva Vlasta Nussdorfer, imajo sicer največ dela v Ljubljani, vsega skupaj pa imajo opravka z okoli 200 žrtvami nasilja oziroma spolnih zlorab. Kar nekaj rezerv je še na področju kadrov: v tem letu bodo morali poleg urejanja sob izobraziti strokovnjake, ki se morajo namreč naučiti primerno zasliševati otroke.

Prijazna soba v Mariboru | Avtor: Si.mobil Si.mobil
Nussdorferjeva upa, da se bo kmalu otroke zasliševalo izključno v prijazem okolju. "Prizadevam si, da bi imeli vse konec tega leta. Morali bi imeti tudi že nabor strokovnjakov, ker nimamo urejenega niti tega. Morajo imeti tako pravno kot psihološko znanje. Treba je vedeti, da to ni lahko delo. Da pravilno zaslišiš otroka, da ni subjektivno, da ne vplivaš nanj ... to res ni preprosto," še poudarja. V Krškem se denimo na ta način zaslišuje že nekaj let.

 

"To je pravljica!"

Med pozitivnimi učinki prijaznih sob izpostavlja denimo naslednji primer: "Ena odvetnica je rekla, da je to pravljica. Ne more verjeti, zakaj je trajalo toliko časa. Sedeli so v sobi, videli otroka, ki je pripovedoval zgodbo drugemu. Celo obramba tako vidi, kaj pove otrok. Marsikdaj so namreč obtožbe storilcev, da tega niso naredili in da je otroka nekdo naučil, kaj naj povejo. Tukaj pa otrok kaže svoja čustva in vidiš, da se je nekaj res zgodilo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.