Slovenija
17 ogledov

Maribor dolguje 6,5 milijona evrov

Klinika Saša Despot
Likvidnostne težave. Tretjina občin brez proračuna. Pet občin januarja najelo premostitveni kredit.

Občine. Težave s plačevanjem tekočih obveznosti imajo ob Novem mestu vsaj še v Mariboru, kjer občina zamuja s plačilom zapadlih faktur in pogodbenih zneskov. Novomeška občina, kot smo razkrili, osnovnim šolam že tri mesece ni mogla plačati stroškov za ogrevanje.

“Na dan 30. 12. 2011 je bilo stanje obveznosti skoraj 6,5 milijona evrov. Mestna občina Maribor (MOM) bo poravnala obveznosti, kakor hitro bo mogoče,” pravijo na MOM. Franc Kangler je sicer v intervjuju za Dnevnik dejal, da občina nima likvidnostnih težav. Na MOM pa pravijo, da jim je država dolžna okoli 10 milijonov evrov, ki bi jih morali prejeti od službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) ter ministrstev za kulturo in za obrambo.

V SVLR, ki je bila pripojena ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so pojasnili, da gre pri njihovih obveznostih do MOM za dva milijona evrov vreden sodni spor. Občinam sicer, kot dodajajo, sofinancirajo izvajanje razvojnih projektov iz sredstev Evropske unije, denar pa jim nakazujejo na podlagi popolne dokumentacije. Pred tem izplačilo ni mogoče, dodajajo. Kljub temu pa občasno nastajajo zastoji, priznavajo. Tako trenutno nimajo formalnih podlag za nekatera plačila, težavo pa nameravajo rešiti z uvrstitvijo projektov v državni načrt razvojnih programov.

V Kopru sicer zatrjujejo, da likvidnostnih težav nimajo, je pa v zadnjih dneh precej razburjenja povzročil predlog racionalizacije na področju izvajanja programov vseh javnih služb, predvsem pa razmišljanja o možnostih pristopov k varčevanju na področju vzgoje in izobraževanja. Mestna občina Koper je zaradi zaostrenih javnofinančnih razmer v proračunu za leto 2012 pri vseh proračunskih porabnikih zmanjšala obseg sredstev za financiranje.

Pri likvidnostnih težavah občin gre očitno za posamične primere. Na ministrstvu za finance (MF) pravijo, da z njimi sicer niso seznanjeni, med letom pa jih občine rešujejo z najemanjem premostitvenih kreditov. Med 75 občinami, ki so MF že poslale podatke o realizaciji proračunov za januar, jih je tako posojilo 
najelo pet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.