Slovenija
10 ogledov

Maribor pred Ljubljano

Če greste jutri na Stožice, se od doma odpravite dovolj zgodaj. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Stadion. Ne Stožice, ampak Ljudski vrt bo gostil prvo tekmo slovenske reprezentance v kvalifikacijah za EP 2012.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) bo dokončno odločitev sprejela maja oziroma pred začetkom svetovnega prvenstva (SP) v Južnoafriški republiki. “Kot kaže, bomo kvalifikacije za evropsko prvenstvo (EP) 2012 začeli v Mariboru,” je napovedal generalni sekretar NZS Aleš Zavrl.

Tekme bodo razdelili
Nov nogometni stadion v Stožicah naj kljub temu ne bi ostal brez tekem slovenske nogometne reprezentance, saj na NZS predvidevajo, da bodo tekme razdelili med Maribor in Ljubljano.

Da je tak scenarij najboljši, verjame tudi član zlate generacije Sašo Udovič: “Mi smo z reprezentanco večinoma igrali v glavnih mestih, a ne bi rekel, da je Ljubljana absolutno prva izbira. Maribor je v zadnjem času dokazal, da je nogomet tam doma. Tudi v kvalifikacijah za SP je bila podpora s tribun izjemna in gledalci so bili kot 12. igralec. Zato bi morali tekme razdeliti med oba stadiona.”

Zaho: Zakaj bi spreminjali?
Njegov nekdanji reprezentančni kolega Zlatko Zahovič se bolj nagiba k možnosti, da bi dom reprezentance ostal v Mariboru. “To bi bila normalna, logična in spontana odločitev. Fantje so se na Maribor navadili, tukaj je posebna energija, zato ni razlogov, da bi to spreminjali,” meni najboljši strelec slovenske reprezentance v zgodovini, zdaj pa športni direktor NK Maribor.

Prednost je velikost

Prva je Ljubljana
Zgodovina. Slovenska nogometna reprezentanca je do zdaj odigrala 158 tekem, od tega 67 doma. Največkrat, 29-krat je tekme gostila Ljubljana, sledita ji Celje (16) in Maribor (15), dve tekmi sta gostili Murska Sobota in Nova Gorica, po eno pa Domžale, Koper in Kranj. V Ljubljani je bila odigrana tudi prva domača tekma slovenske reprezentance, in sicer 7. aprila 1993. Takrat je z 2:0 padla Estonija. Zadnjo tekmo v glavnem mestu pa je slovenska nogometna reprezentanca odigrala 18. avgusta 2004, ko je igrala neodločeno (1:1) proti Srbiji in Črni gori.

Prednost stadiona v Stožicah naj bi bila, da sprejme 16 tisoč gledalcev, kar je štiri tisoč več kot Ljudski vrt. “Zaradi tega bi imel določene prednosti pri organizaciji največjih tekem,” je priznal Zavrl.

Dejal je tudi, da NZS sedeža zveze ne bo preselila ne v Maribor ne na stadion v Stožicah, ampak bo verjetno ostal na Čerinovi ulici. Na novem stadionu je sicer Zavod Tivoli, ki bo upravljalec stadiona v Stožicah, NZS ponudil 700 kvadratnih metrov, a kot kaže, te ponudbe ne bo sprejela. Direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič kljub temu verjame, da bo tudi Ljubljana gostila tekme nogometne reprezentance: “To bi bila logična odločitev, saj gre za največji in najnovejši stadion v Sloveniji.”

Na spletni strani NZS je sicer kot edini stadion reprezentance predstavljen Ljudski vrt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.