Slovenija
9 ogledov

Maribor rešen tranzitnega prometa

Odprtje novega odseka avtoceste
1/33
Žurnal24 main
Prometni minister Vlačič in predsednik uprave Darsa Nemec sta odprla avtocestni odsek med Pesnico in Slivnico, ki bo močno razbremenil štajersko prestolnico.

Minister za promet Patrick Vlačič in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec sta danes, po dolgih sedmih letih gradnje, za promet odprla vzhodno mariborsko avtocestno obvoznico, ki bi jo sicer prometu morali predati že pred začetkom turistične sezone. "Pri tehnološko zahtevnih gradnjah je težko na dan natančno določiti, kdaj se bo gradilo, zamuda zaradi nepodpisa aneksa, ki se je zgodila tukaj, pa je neupravičena. Smo pa v enem mesecu odprli okoli 40 kilometrov avtocest in hitrih cest, kar so uspešne številke," je na odprtju pred predorom Vodole dejal minister Vlačič.

Nova Zrkovska cesta brez uporabnega dovoljenja
Za promet pa kljub današnjemu veselju ostaja zaprta Nova Zrkovska cesta, saj nima uporabnega dovoljenja. "Vsebino uporabnega dovoljenja bomo v prihodnjih dneh preučili in v najkrajšem času uredili vse potrebno za odprtje, dejstvo pa je, da ima ta del ceste v upravljanju Mestna občina Maribor," je dejal predsednik uprave Darsa Nemec in dodal, da se na Darsu striktno držijo načela, da pred uporabo pridobijo vsa dovoljenja in papirjev ne urejajo naknadno. Kot prihodnje projekte pa je omenil odseka Vrba in Račica na Gorenjskem, kjer bodo v prihodnjih dneh stekli intenzivni pogovori z bivšimi lastniki zemljišč.

Polemike o hitri cesti skozi Maribor

Ostaja pa vprašanje, kdo bo zdaj v upravljanje vzel staro hitro cesto s tako imenovano bob stezo, ki je potrebna korenite obnove. Medtem ko Nemec trdi, da si oni želijo, da cesto v upravljanje dobita Direkcija za državne ceste in Mestna občina Maribor, pa mariborski župan Franc Kangler to odločno zavrača. " To ni lokalna cesta, ampak cesta, ki povezuje regionalke in je priključitvena cesta na avtocestne odseke. Ta cesta ne povezuje dveh vasi znotraj ene občine, ampak več občin in je lahko samo regionalna cesta ali cesta višjega ranga," se ceste otepa Kangler.

Vinjeta še ostaja
Kljub temu pa bo dobrih deset kilometrov dolg in okoli 272 milijonov evrov vreden odsek med Pesnico in Slivnico dodobra razbremenil mariborsko Ptujsko cesto, kjer so se v poletnih mesecih vile nepregledne kolone turistov. S štiripasovno avtocesto pa je zdaj v celoti povezan tudi nekaj več kot 240 kilometrov dolg avtocestni krak A1 med Šentiljem in Koprom. Še vedno pa ni jasno, kako dolgo bo za vožnjo po hitri cesti – od rondoja v Pesnici do Ptujske ceste v Mariboru – še potrebna vinjeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.