Slovenija
55 ogledov

Maribor umira na obroke

MOM, ki jo vodi Franc Kangler, je na zadnji dražbi uspelo dati v najem štiri lok Žurnal24 main
Staro mestno jedro. Socialni standard se vidi tudi po mestnem utripu. V Mariboru veliko praznih lokalov.

“Celje živi v soboto tudi ob slabem vremenu – v trgovinah je polno ljudi, staro središče je dobro obiskano, izbira za nakupovalce je res velika. Čisto drugače kot v Mariboru,” pravi bralka iz Maribora, ki je Celje obiskala prejšnjo soboto.

Še vedno 20 praznih
Februarja smo namreč poročali, da je veliko trgovskih in gostinskih prostorov v središču Maribora praznih, preostale pa najemniki prav tako vse bolj zapuščajo. Prazni so tudi lokali v lasti Mestne občine Maribor (MOM); februarja jih je samevalo kar 24. “Na nedavni javni dražbi nam je uspelo oddati nekaj trgovin. Kmalu bosta zaživeli tisti na Glavnem trgu 24 in v Gosposki ulici 26–28, kjer se bosta prodajala dizajnersko pohištvo ter hobi in slikarski material. Najemnik na Gosposki ulici 7 pa je že začel obratovanje,” pojasnjujejo na MOM. Toda kljub temu bo praznih še 20 lokalov v njeni lasti.

Zasedeni vsi lokali
V Celju je stanje nekoliko drugačno. Mestna občina Celje (MOC), ki sicer nima v lasti toliko poslovnih prostorov kot MOM, ima zasedene vse lokale v starem mestnem jedru. Tina Rosina Košir z Oddelka za finance in gospodarstvo MOC, pravi, da se bo eden izmed njih sicer kmalu zaprl, vendar se za najem že dogovarjajo z novim interesentom. MOC ponuja ugodnejši najem kot MOM. Najvišja najemnina za občinski lokal na kvadratni meter v Celju namreč je 8,1 evra, v Mariboru pa nekaj več kot 50 evrov. “Lani smo od najemnin zaslužili okoli 800 tisoč evrov; podobno naj bi bilo letos in prihodnje leto,” dodaja Koširjeva. MOM si letos obeta okoli 2,1 milijona zaslužka.

Boj za vsako stranko

Celjski prodajalci so s prodajo zadovoljni. “Letos je bolje kot lani. Zaradi na novo odprtega mladinskega hotela imamo veliko novih kupcev, študentov, pa tudi tujcev,” pove Špela Kumerc iz prodajalne Sariko in pristavi, da kupci še vedno pogrešajo specializirano ponudbo. Zadovoljnejša kakor lani je tudi Nada Gajšek, lastnica butika. “Ker je lokal naš, je to prednost, bogata pa nikoli ne bom. Potegovati se je treba za vsako stranko,” razkrije.

Trgovci v središču Maribora pa s prstom še vedno kažejo na nakupovalno središče Europark, ki je po njihovem mnenju preblizu in jim pobere veliko kupcev. “Tekstilni prodajalci v središču pravijo, da je promet na zadovoljivi ravni,” pravi Tatjana Mileta, direktorica Gospodarskega interesnega združenja Stari Maribor, ob tem pa opomni, da so najemnine za lokale v strogem središču previsoke in da so za to krivi tudi najemniki, saj gredo na licitacijah za prostore prek svojih zmožnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.