Slovenija
26 ogledov

Mariborčan: "Lahko izveste, kdaj bodo poletela letala?"

Toča v Mariboru Bralka
Letalo namenjeno za obrambo proti toči bo zaradi počasne birokracije na tleh še vsaj deset dni, nad Slovenijo pa so spet nevihte. Iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so že izdali sporočilo, da v Občini Moravci pada toča v velikosti lešnika, ki je povzročila škodo na vrtninah.

"Danes v večernih urah je bila na območju Maribora nevihta, zraven tega je še iz neba padala toča. Zanima me, če lahko vi izveste, kdaj bodo poletela letala, ki so namenjena obrambi proti toči?" je ob fotografijah svojega poškodovanega vrta zapisal Aleš K. iz Maribora in dodal: "Verjetno pa ima spet politika tukaj roke vmes in želi, da nam vso pridelano zelenjavo doma toča lepo uniči, da bi potem kupovali po trgovinah."

Edino letalo za obrambo proti toči je na tleh zaradi birokracije

"Upam, da v naslednjih desetih, dvanajstih dnevih, odvisno kako hitro bo šla pogodba skozi," je na vprašanje, kdaj bodo začeli posipavati oblake, za Žurnal24 dejal Darko Kralj, vodja obrambe proti toči v Letalskem centru Maribor. Darka Kralja, ki nam je že na začetku meseca dejal,"da vremena ne zanimajo naša vladna določila, javni razpisi in roki", smo ujeli ravno na poti v Ljubljano, na pogajanja z državo.

Največje vinogradniške občine se zanašajo na sosede

Letalo za obrambo proti toči pokriva 52 občin. Letos bo država temu projektu, pod pogojem, da bo sodelovala vsaj polovica od povabljenih občin, namenila 81.000 evrov: "Do danes smo jih pridobili  90 odstotkov, kar pomeni, da smo pogoj izpolnili," je pojasnil naš sogovornik in dodal: "Ko je bilo z ministrstvom že vse dogovorjeno, se je zapletlo z občinami, ki so zamujale s podpisovanjem pogodb." 

Kralj je dodal, da nekatere občine pogodbe še vedno ne želijo podpisat: "Predvsem od tistih največjih, vinogradniških je nesramno. Si mislijo, saj ona prej je plačala, nam pa se ne more nič zgodit," je zaplete pojasnjeval Kralj in zaključil, da pred dokončno pogodbe z državo, njihovo letalo ne bo dobilo dovoljenja za vzlet. 

Približuje se hladna fronta z nevihtami

"Danes popoldne se bodo nevihte pojavljale najprej na zahodu in severu, nato se bodo širile proti osrednji Sloveniji in na vzhod," je dopoldan za Žurnal24 dejal dežurni prognostik na agenciji za okolje (Arso) Uroš Strajnar in dodal, da posebnih opozoril še niso izdali, da pa na Arsu budno spremljajo možnost večjih neviht: "Ponoči nas bo namreč dosegla hladna fronta tako, da se bo jutrišnji dan začel z dežjem. Popoldne bodo padavine oslabele, ponekod tudi ponehale, vendar bo precej hladneje."  

Iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so sicer okoli 19. ure že izdali sporočilo, da v naseljih Fokovci, Selo in Vučja Gomila v Občini Moravci že pada toča v velikosti lešnika. Po prvih podatkih je nastala škoda predvsem pri vrtninah.

Dnevne temperature so bodo gibale od 11 do 14 stopinj Celzija. Slabo vreme bo do sobote, nedelja bo oblačna in hladna. V ponedeljek bo mogoče kaj sonca, vendar napovedi še niso zanesljive, je dejal dežurni prognostik.  

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:55 21.maj 2015.

    Problem so občine, ki obljubljajo pol pa ne podpišejo češ sj bojo ostale občine podpisale pa bomo mi tud pokriti. Bolano ..take župane je treba medijsko izpostavt!!"Kralj je dodal, da nekatere občine pogodbe še vedno ne želijo podpisat: "Predvsem ...prikaži več od tistih največjih, vinogradniških je nesramno. Si mislijo, saj ona prej je plačala, nam pa se ne more nič zgodit,"

  • Ferluci 07:20 21.maj 2015.

    Tudi to je eno izmed razmišljanj v projektu vlade.

  • Ferluci 18:42 20.maj 2015.

    Cmerarjeva vlada preizkuša eno izmed variant, kako bi v ta namen uporabili Falcona. Projekti so v teku.