Slovenija
8178 ogledov

Mariborčani bodo izviseli, a so si sami krivi

Klemen Boštjančič Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Vlada je v Načrt za okrevanje in odpornost vrnila izgradnjo nove medicinske fakultete, iz njega pa vrgla infekcijsko kliniko v Mariboru.

V načrtu so pustili ukrepe, ki jih je v zelo tedni časovnici mogoče izvesti. Vse mora biti zaključeno do sredine leta 2026.

Medicinska fakulteta in Univerza v Ljubljani sta za kampus Vrazov trg zagotovili, da bo izveden, tako da se vrača v načrt, predvideno je sofinaciranje s 40 milijoni evrov nepovratnih sredstev, 12 milijonov evrov za izvedbo bo iz domačih virov, je povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

So pa iz načrta vrgli novo infekcijsko kliniko v Mariboru. "Nova infekcijska klinika v Mariboru, časovnica se zamika, obstaja veliko tveganje za izvedbo do srede 2026, to bi lahko ogrozilo evropska sredstva, projekt se izvede z lastnimi sredstvi in se izloči iz načrta," je povedal Boštjančič.

Veliko znižanje sredstev je pri zmanjševanju poplavne ogroženosti. "Tudi ti načrtovani projekti se ne izvajajo po načrtovani časovnici, predlagali smo, da se zagotovi okvirno 120 milijonov evrov povratnih in ne 280, kot je bilo sprva predvideno, kar ne bo izvedeno v času načrta, bo izvedeno z lastnimi sredstvi," je povedal Boštjančič.

Do konca tega tedna bodo popravljen načrt poslali v formalno uskladitev in potrditev v Bruselj, potrditev pričakujejo jeseni.

Skupaj je predvidenih 2,16 milijard evrov, od tega 1,49 milijarde evrov nepovratnih in 545 milijonov povratnih ter še dodatnih 122 milijonov nepovratnih iz programa Repower EU.

Prihodnje leto bomo porabili 300 milijonov evrov manj

Danes je vlada sprejela tudi razrez proračunskih odhodkov. Skupni odhodki leta 2024 bodo dobrih 15,2 milijarde, leta 2025 pa 15,9 milijarde evrov. Leta 2024 bodo odhodki 300 milijonov evrov nižji, kot je bilo načrtovano v že sprejetem proračunu, tako da bo primanjkljaj pod tremi odstotki BDP. Odhodki bodo še vedno zelo visoki, deset odstotkov višji kot leta 2022.

"Prioritete so zdravje za vse, kamor sodi tudi dolgotrajna oskrba, drugič znanje, tudi digitalizacija in podpora podjetjem, ki ustvarjajo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, tretja prioriteta so mladi, stanovanjska problematika in brezplačna kosila," je povedal Boštjančič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:01 11.julij 2023.

    Lepo skrbite za našo mladino, očitno vam paše da mladi strokovnjaki bežijo v tujino, v Slovenijo pa vozite neizobražene azijce in albance v upanju da boste od njih dobili pokojnino...me prav zanima kako bo izgledala tista albanska gradnja po resnem ...prikaži več potresu...lahko je z filipincem šparat na materialu, bomo videli!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:36 10.julij 2023.

    Prejšnja vlada je pustila precej takšnih projektov, ki so v bistvu trojanski konji...Ali nimajo možnosti, da bodo končani v ustreznem času in bi bilo tako potrebno EU sredstva vračati, ali pa sploh nimajo urejenega financiranja...Seveda SDSsovski konji tega ne razumete ...prikaži več in pritlehno ter prikletno sedaj "modrujete"...kreteni...

  • lojs 14:27 10.julij 2023.

    ja sej ta folk je tako glup, da bi sprejel tudi to, da ga pošlejo na goli otok kamne premetavat ... pri tej peklenski vročini bi premetaval težke kamne, šel bi na sprehod skozi špalir, na koncu ves pretepen bi ...prikaži več vprašal: "a je mogoče že spet janša na oblasti?"... odgovor: "ja, žal je tako" ... "ah potem pa še enkrat skozi špalir, tolk mam še moči, da me do konca prefukate" ... danes so ga pretepli, naslednji dan pa spet ves vesel nosil težke kamne v velikem veselju, ker janša ni na oblasti ...