Slovenija
22 ogledov

Mariborčanom napovedujejo podražitve

Slovenija 27.06.13, dr. Andrej Fistravec, zupan mestne obcine Maribor, intervju, Nino Verdnik
Mariborski občini zmanjkuje denarja. K obo občina poplačala stvari, ki jih mora po zakonu, ji ne bo ostalo skoraj več nič. Mariborčanom se tako obetajo podražitve na vseh koncih.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil župan Andrej Fištravec, proračuna sicer še niso sestavili, za zdaj zbirajo različne podatke o možnostih za naslednji dve leti, ti pa kažejo na to, da so razmere zelo težke. Največja težava je v tem, da država po eni strani občinam nalaga zakonsko obvezne programe, hkrati pa skozi povprečnino teh programov ne financira.

"V tem trenutku je razkoraka za okoli 17 milijonov evrov, ta denar pa moramo najti iz drugih virov, ki v osnovi niso namenjeni zakonsko obveznim programov," je dejal Fištravec.

Mariborski župan je bil povsem jasen, ko je dejal, da glede na načrtovane prihodke v letih 2015 in 2016 kaže na to, da lahko iz proračuna izpadejo vsi programi s področja kulture, šolstva, sociale. Ogroženo je med drugim delovanje socialne kuhinje, materinskega doma, varne hiše, letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, programi enkratne socialne pomoči, javna dela, denarja ni niti za programe nevladnih organizacij.

Prejšnje oblasti trošile nerealno

Direktor mestne uprave Damjan Lah je za nastale razmere okrivil pretekle mestne oblasti, saj da je takrat mestna občina živela neko življenje, ki ni imelo realne osnove v finančnem toku. Že nekaj zaporednih let namreč prihodkovna stran MOM ne sledi odhodkovni.

Prihodki trenutno po Lahovih besedah skoraj ne dosegajo več niti zakonskih obveznosti mestne občine. Ti so ocenjeni na 79 milijonov evrov, načrtovani prilivi za leto 2015 so za zdaj ocenjeni na 87 milijonov evrov. Od teh je treba odšteti štiri milijone evrov za poplačilo dolgoročnih kreditov, okoli 5,5 milijona evrov za poplačilo izgubljenih tožb, tako da jim za občinske programe in investicije ne ostane praktično nič.

Zelo malo manevrskega prostora ima MOM tudi na področju zadolževanja, saj imajo ob 34,5 milijona evrov zunanjega dolga zelo malo možnosti za najetje dodatnih kreditov.

Napovedujejo podražitve

Možnih rešitev ni veliko, saj ima občina možnosti za zadolžitev le še v višini osmih milijonov evrov. To pa pomeni, da bodo dobršen del bremena morali prevzeti občani, ki se jim kmalu obetajo podražitve na vseh področjih.

Lah je med možnostmi omenjal podražitev komunalnih prispevkov, saj so njihove cene nespremenjene že deset let, kot nujen ukrep omenja tudi sprejem v mestnem svetu nedavno že zavrnjenega "davka na dež", izključena ni niti podražitev vrtca.

Nujna bo tudi reorganizacija mestne uprave, za polovico nameravajo znižati njene materialne stroške, ob tem pa bodo poskušali več iztržiti tudi s prodajo nepremičnin v občinski lasti.

Kanglerjeva lista je ogorčena

V listi Franca Kanglerja so zapisali, da so zgroženi nad današnjo potezo župana Fištravca, ki da je nedopustna, neresnična, nemoralna in predvsem skrajno neodgovorna.

Trditve, da je za razmere kriva prejšnja mestna uprava, odločno in ostro zavrača tudi Kangler, saj da sam že dve leti ni več župan. "Aktualni župan že dve leti vodi mariborske finance, v rokah je imel upravljanje dveh proračunov in sedaj bi za njihove spodrsljaje oziroma slabe ali napačne finančne odločitve moral odgovornost prevzemati nekdo, ki že dve leti ne vpliva na mestne finance," se čudi Kangler.

Županu ob tem iz opozicijske liste sporočajo, da ne bodo dovolili, da zmanjša oziroma ukine sredstva na področju sociale, kulture, mladine in drugih s tem povezanih področij. "Če nima denarja za omenjene programe, potem ne vemo več, kaj dela na županskem stolčku," so še dodali.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:02 06.december 2014.

    Če se zapufaš , živiš dobro do takrat , ko ti pufov zmanka in je treba začeti vračat. Kanler je pufal, teli morajo pa vračati. Pa še nekaj je . Kangler je tako umsko omejen človek , da je to ...prikaži več tudi za Štajerca sramota !

  • mirko 21:14 05.december 2014.

    Kangler je hotel proračun polnit z radarji, s tem bi po žepu udaril objestne voznike. Fištravec pa je bolj "socialno usmerjen", bo pa po žepu udaril kar mlade družine (vrtci) in upokojence ter socialno ogrožene (komunalni prispevki).