Slovenija
17 ogledov

Mariborčanov ni nihče vprašal

Gorenjska FOV Iztok Golob
Univerza št. 4. Turk se bo opredelil v 30 dneh.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) še niso prejeli pobude poslancev za ustanovitev Univerze na Gorenjskem. “Sicer pa minister nima političnih zadržkov, da se univerza ustanovi, če bo prispevala k pestrosti akademskega prostora. Je pa pred tem treba preveriti akademsko odličnost ustanov in financiranje, zaželena je tudi angažiranost regijskega gospodarstva in občin,” so sporočili z MIZKŠ.

Da Gorenjska ne bi zaspala

Prvopodpisanega pod pobudo Branka Grimsa smo vprašali, kako to, da po večkratnih namerah za ustanovitev gorenjske univerze poslanci vlagajo pobudo prav zdaj. “Gorenjska vse bolj postaja zgolj spalno naselje za Ljubljano, razvojno in gospodarsko pa ne napreduje več. Treba je krepiti vse možnosti, zlasti znanje, da dosežemo nov zagon gospodarstva oziroma podjetništva, za kar pa je temeljni pogoj, da najsposobnejši ljudje ostanejo na Gorenjskem,” je odgovoril Grims.

Zanimalo nas je tudi, ali so se poslanci z ministrom Žigo Turkom že pogovarjali o vsebini pobude. “O projektu gorenjske univerze smo se na različnih ravneh pogovarjali že dolgo, ministrstvo pa ne more kakorkoli dajati vrednostnih sodb, dokler pobuda formalno sploh ni vložena, saj mora imeti za vse enaka merila,” je povedal Grims. Zdaj ko je vložena, ima minister 30 dni, da se do nje opredeli, Grims pa je opozoril, da tudi pozitivno mnenje o pobudi še ne pomeni formalne ustanovitve, saj do nje vodi precej zapleten postopek.

Rebolj ni navdušen

Da bi našo fakulteto prestavljali z ene univerze na drugo, absolutno protestiramo. Nas ni nihče še nič spraševal, sploh pa ne poslanci. Nihče, niti poslanci niti državni zbor, nima avtonomije oziroma ne more posegati v notranjo strukturo univerz,” se je na pobudo odzval Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru (UM), kamor spada fakulteta za organizacijske vede (FOV) v Kranju, ki bi po elaboratu o ustanovitvi postala del nove univerze. Razpršenost UM vidi kot prednost, dodal pa je, da prek FOV Gorenjski lahko ponudijo veliko več, kot bi lahko ponudila fakulteta sama s še dvema v okviru nove univerze.

Komentarjev 1
  • feferon 12:58 07.februar 2013.

    Ma je.be se vladajočim kaj imate v MB.