Slovenija
16 ogledov

Mariborska nadškofija zanika razprodajo premoženja

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
V Nadškofiji Maribor so danes zanikali sredino poročanje medijev o finančnem stanju nadškofije.

Takšno poročanje so označili kot netočno, saj naj bi z njim želeli ustvariti vtis, kot da se celotno nepremično premoženje mariborske nadškofije že rubi in razprodaja. Kot so danes zatrdili, je resnica drugačna.

Vpis predznamb hipotek na nepremično premoženje Nadškofije Maribor je posledica izdane predhodne odredbe, ki je v resnici pravni manever dveh bank upnic, ki sta zoper nadškofijo sprožili postopka izvršbe, o katerih upravičenosti pa bo odločalo šele sodišče v pravdnem postopku, so zapisali v Nadškofiji Maribor. Dodali so, da sama predznamba hipoteke še ne pomeni hipoteke in iz tega izvirajoče pravice predlagati rubež v primeru neplačila, ampak pomeni le zavarovanje prednostnega vrstnega reda v primeru uspeha v pravdnem postopku.

V mariborski nadškofiji ob tem poudarjajo, da se njihovo vodstvo ves čas trudi z upniki doseči izvensodno sporazumno rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse vpletene. Takšno nekorektno poročanje medijev pa vnaša dvome in otežuje iskanje rešitve nastalega položaja, še dodajajo.

Nepremičnine naj bi bile ocenjene na 26 milijonov

Pop TV je v sredo poročal, da naj bi bila mariborska nadškofija dokončno potopljena, cerkvene nepremičnine pa kmalu naprodaj. Listine iz zemljiške knjige naj bi namreč dokazovale, da je sodišče zaradi blokiranih računov upnikom odobrilo možnost poplačila dolgov iz prodaje več nepremičnin.

Kot je poročala televizija, je pet transakcijskih računov nadškofije zadnjih 40 dni blokiranih. Vpogled v zemljiško knjigo pa pokaže, da banke zasegajo nadškofijske nepremičnine. Sodišče je celo odobrilo prehodno odredbo za vpis bančne hipoteke na cerkev sv. Alojzija na Glavnem trgu. Ocenjena je na 380 tisoč evrov.

Pop TV je na podlagi podatkov geodetske uprave izračunal, da so nepremičnine mariborske nadškofije ocenjene na približno 26 milijonov evrov. Na nepremičninah so za zdaj vpisani trije upniki, in sicer Banka Sparkasse z dvema milijonoma evrov, banka BKS s 5,6 milijona evrov in manjše podjetje Mollier z zahtevkom 25 tisoč evrov – skupno 7,5 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • bojovi 17:03 24.maj 2012.

    Ja seveda da ne prodaja, bo JJ zrihtal da bomo davkoplačevalci plačali ta dolg.