Slovenija
13 ogledov

Mariborska univerza dolguje zaposlenim več milijonov evrov

Univerza v Mariboru Žurnal24 main
Zaradi neustreznih napredovanj mora Univerza v Mariboru zaposlenim povrniti skupno okoli štiri milijone evrov.

Vrhovno sodišče je lani v delovnem sporu, ki ga je zoper pravilnik o napredovanju na mariborski univerzi sprožil visokošolski sindikat, razsodilo v korist slednjega in tako potrdilo, da neusklajevanje napredovanj v nazive pedagoškega kadra s plačami kljub interventnim ukrepom ni zakonito. Razsodba po navedbah Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) zadeva okoli 30 odstotkov zaposlenih, ki jim je bila z nezakonitim pravilnikom od njegovega sprejetja leta 2010 naprej kršena pravica do ustreznega plačila.

Temu je sledila še ugotovitev pristojnega inšpektorata, da je nezakonita sistematizacija delovnih mest. "Inšpektorat je naložil rektorju izplačila razlik v plačah za vsa leta nazaj. Dolg je okoli štiri milijone evrov, izplačan mora biti v 30 dneh, pričakujemo, da pri junijskih plačah," je za STA povedala predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič.

Natančen znesek ni znan

Na rektoratu univerze pravijo, da natančen znesek dolga še ni dokončno znan, ker morajo zbrati najnovejše podatke in izračune iz računovodstev vseh fakultet, Študentskih domov in Univerzitetne knjižnice Maribor. "Univerza bo denar zagotovila na podlagi zakonov, statuta in aktov, ki predpisujejo, kako postopati v takšnih primerih," so o tem, kje bodo dobili denar za plačilo, povedali na rektoratu.

Po poročanju časnika Večer je rektor Igor Tičar skušal doseči odlog poplačila dolga, dokler univerzi ne uspe najeti potrebnega bančnega posojila, a mu na ministrstvu za javno upravo pri tem niso stopili v bran. Univerza naj bi želela najeti 1,8 milijona evrov kredita, kolikor naj bi bila višina dolga po ocenah rektorata, a za to ne dobi potrebnega soglasja.

Razburjenje zaradi predloga sprememb

Univerza je s predlogom spremembe statuta univerze, ki bi odločanje o delovnem razmerju rektorja iz upravnega odbora prenesle na njemu bolj naklonjen senat,poskrbela za razburjenje. Pogodbo o zaposlitvi naj bi po novem podpisal najstarejši prorektor. S tem naj bi Tičar, ki je lani že izpolnil pogoje za upokojitev, pripravljal teren za nadaljevanje svojega delovnega razmerja do konca mandata, piše Večer.

Na rektoratu pojasnjujejo, da statut že zdaj določa, da je za razrešitev rektorja pristojen senat, "zato smiselno, upoštevajoč določila zakona o zavodih, eksplicitno urejamo, kdo sklepa delovno razmerje z rektorjem". "Primerno je, da o delovnem razmerju rektorja, ki je akademski starešina univerze, odloča najvišji akademski organ, to je senat. V njegovem imenu pa pogodbo podpiše najstarejši prorektor," so zapisali.

V VSS pa ocenjujejo, da je predlog sprememb nespodoben ter v celotnem slovenskem visokošolskem prostoru in javnem sektorju popolni unikum. Zato rektorju predlagajo, naj določbe, ki se nanašajo na njegovo delovno razmerje, umakne.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.