Slovenija
21 ogledov

Mariborska univerza zapira center Štuk

Na Štuku se v enem letu izvede več kot 130 vsebinskih projektov in prireditev. Žurnal24 main
Mariborska univerza zapira center Štuk, vzroka odpovedi pogodbe naj bi bila prostorska stiska in tržna dejavnost.
 

Prostori se uporabljajo za tržno dejavnost

Najemnine. "Nesprejemljivo je, da moramo najemati prostore za študijsko dejavnost po ceni 11 evrov na kvadratni meter, medtem ko ŠOUM del prostorov oddaja lastnemu podjetju Gaudeamus, ki v naših prostorih izvaja tržno dejavnost. Prav tako smo že pred časom Gaudeamusu odpovedali pogodbe za študentske menze na fakultetah, saj niso plačevali najemnine. Študenti bodo morali vprašati ŠOUM, kdo je odgovoren za to, da ima njihovo podjetje pol milijona evrov izgube in kam je denar šel," sklene Boštjan Brumen.

Potem ko je Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že dalj časa opozarjala na nepravilnosti, ki se dogajajo na mariborski univerzi, je ta z njo prekinila najemno pogodbo za Štuk in zgornje pisarne študentske organizacije, medtem ko uprava študentskih domov ostaja.

Prostorska stiska
"Zavedamo se prostorske stiske na univerzi, kar ta navaja kot vzrok za prekinitev pogodbe, a ne verjamemo, da je Štuk primeren za študijski proces. Je pa to najboljši prostor za obštudijske dejavnosti, ki bodo zdaj na cesti, saj alternative ni," je povedal predsednik ŠOUM Andrej Krček.

Na univerzi odgovarjajo, da nikogar ne mečejo na cesto. "Študentsko organizacijo smo dalj časa opozarjali, da mora razrešiti pogodbene odnose z Gaudeamusom, a posluha ni bilo. Vse obštudijske dejavnosti bo lahko tu v prihodnje izvajal kdorkoli, tudi ŠOUM, saj nikakor ne izključujemo pedagoške in obštudijske dejavnosti v večernih urah," je povedal glavni tajnik Univerze v Mariboru Boštjan Brumen.

Reši jih dialog
Če do dogovora o višini najemnine, ki je ŠOUM do zdaj ni plačeval, ne pride, bo Štuk 29. januarja prihodnje leto po 25 letih zaprl svoja vrata, študentje pa bodo izgubili prostor za druženje in zabavo. V torek pa pred rektoratom napovedujejo manifestacije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.