Slovenija
24 ogledov

Mariborske še pravi čas

Od Anite Vrabič, direktorice Mariborskih lekarn Maribor, včeraj nismo dočakali o Žurnal24 main
Lekarne. Ljubljanske pri ustanavljanju podjetja kršile zakon, mariborske ne. Gre le za vprašanje časa.

“Prepričan sem, da je poslovanje naše družbe zakonito, saj je bila ustanovljena še pred sprejetjem zakona o javnih financah,” pravi Milan Petek, prokurist podjetja Farmadent, ki je v stoodstotni lasti javnega zavoda Mariborske lekarne Maribor (MLM).

Opozorili na Maribor
Marko Jaklič, direktor Lekarne Ljubljana (LL), je namreč s prstom pokazal na MLM, češ da so one lahko ustanovile podjetji Farmadent in Marifarm, njegovemu podjetju pa se očita, da je delovanje LL Grosista protipravno.

Naj spomnimo, da je LL ustanovila podjetje LL Grosist, ki se ukvarja s prodajo farmacevtskih, medicinskih in drugih pripomočkov na debelo, kar je podobno dejavnosti Farmadenta.

LL je za ustanovitev podjetja vplačala 7.500 evrov ustanovnega kapitala, s čimer naj bi po mnenju ministrstva za finance kršila zakon o javnih financah. Ta namreč določa, da javni zavodi, katerih ustanovitelj je občina ali država, ne smejo odplačno pridobivati kapitalskih naložb.

Mariborske so se znašle
Boštjan Brezovnik, predavatelj na katedri za javno pravo na mariborski pravni fakulteti, pa je prepričan, da sta Farmadent in Marifarm ustanovljena pravnoformalno ustrezno.

“To, kar so naredili v LL, je protizakonito. Tudi registrsko sodišče bi moralo ugotoviti ničnost tega vpisa in gospodarske družbe. V Mariboru pa je zadeva drugačna, saj je bil Farmadent ustanovljen, ko je zakon to še dopuščal. Zaradi razvoja dejavnosti so sledile dokapitalizacija Farmadenta in oddelitev dela premoženja ter ustanovitev nove družbe Marifarm. Iz ene sta torej nastali dve družbi,” pojasnjuje Brezovnik, ki dodaja, da tudi računsko sodišče glede takšne ustanovitve ni podalo negativnega mnenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.