Slovenija
16 ogledov

Mariborske zgodbe

null Žurnal24 main
V ponedeljkovi štajerski izdaji Žurnala24. Izbrali smo mariborske zgodbe leta 2010 in pogledali, kaj čaka mesto Maribor v letošnjem letu.

BILO JE LETA 2010

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lutke v novem domu
Septembra so s slovesnostjo in ognjemetom počastili odprtje več let pričakovanega novega lutkovnega gledališča.

Toda 14 milijonov evrov vredna investicija ob odprtju še ni bila končana v celoti. Predstave za otroke so v stavbi zaživele dober mesec pozneje.

Vnovična izvolitev Kanglerja
Franc Kangler je prevzel drugi mandat vodenja Mestne občine Maribor. Njegovi protikandidati, bilo jih je deset, so mu v predvolilnem boju med drugim očitali nepravilnosti pri vodenju občine.

Kljub vsemu se je Kangler na dan volitev nekaj minut pred polnočjo ob zvokih harmonike že veselil zmage.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dalajlama prvič v Sloveniji
Mesto ob Dravi je obiskal 14. dalajlama Tenzin Gjatso; 74-letnik je v parku zasadil drevo miru – brezo in nagovoril mlade pred Prvo gimnazijo Maribor.

To, da visokega gosta niso sprejeli predstavniki vlade, je dvignilo kar nekaj prahu, a organizatorji so vseskozi ponavljali, da obisk ni politične narave.

Zrušil se je stolp
Februarja se je na sedežnici Stolp snela jeklenica in sedežnica se je podrla. S sedežev je popadalo 30 smučarjev, 17 se jih je lažje poškodovalo.

Kriminalisti so ovadili tri ljudi iz podjetja Gopla. Sumijo jih odgovornosti za napačno namestitev povratnega kolesa sedežnice pri remontu leta 2006.

BO LETA 2011

Nastop novega rektorja
Maja bo vodenje Univerze v Mariboru prevzel Danijel Rebolj. Nasledil bo Ivana Rozmana, ki je to ustanovo vodil dva mandata.

Rebolj že takoj ob prihodu na novo delovno mesto napoveduje neodvisno revizijo poslovanja univerze; zanimajo ga predvsem nekatera sumljiva univerzitetna podjetja tipa Uni ..., d. o. o.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gradnja Maksa
Čeprav so glede pridobitve kredita podjetja Zim za gradnjo multifunkcionalnega središča Maks mnogi črnogledi, Matjaž Knez, direktor podjetja, začetek gradnje okvirno napoveduje za marec.

Okoli 28 milijonov evrov vredni projekt bo programski sedež evropske prestolnice kulture (EPK) 2012.

Vrata naj bi odprl dom starejših
Na Studencih je zrasel nov dom za starostnike – Dom pod gorco, ob njem pa tudi oskrbovana stanovanja.

Čeprav so odgovorni obljubljali, da bo vrata odprl lani, se to ni zgodilo, saj ni opravil tehničnega pregleda. Nov obljubljen datum odprtja je konec januarja.

Maribor bo gostil športnike

Junija bo v Mariboru evropsko člansko prvenstvo v ju-jitsu. Udeležilo naj bi se ga okrog 400 tekmovalcev in spremljevalcev iz od 20 do 30 evropskih držav.

Avgusta pa bo evropsko prvenstvo v ultimate frizbiju 2011, na katerem naj bi sodelovalo od 60 do 70 reprezentanc iz 20 držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.