Slovenija
32 ogledov

Mariborski LDS: izstop članov

Katarina kresal Žurnal24 main
Zaradi nezadovoljstva v stranki in avtoritarne politike, ki jo je vpeljala predsednica stranke Katarina Kresal, so iz LDS izstopili Andrej Verlič, Milan Petek in Tone Vogrinec.

Ob tem so napovedali, da se bodo pridružili novoustanovljeni nestrankarski listi Ekipa za Maribor.

Verlič je bil desetletje prvi mož mariborske LDS, prejšnji mesec pa je vodenje strankinega mestnega odbora prevzela Marjana Kreitner. Kot je dejal Verlič, so ga s predsedniške funkcije pregnali s "prevratom", pri čemer so uporabili nedemokratične metode. Po njegovih besedah takšno početje LDS v prihodnje ne bo prineslo nič dobrega.

"Politika pritiska"
Tudi po mnenju Petka in Vogrinca je zamenjava vodstva mariborskega mestnega odbora LDS posledica avtoritarne politike, ki jo je vpeljala predsednica stranke Katarina Kresal.

Po njunih besedah je v stranki tako na lokalni kot nacionalni ravni prevladala politika pritiska, ki pozablja na načela demokratičnega odločanja.

Po besedah Verliča vodstvo LDS s Kresalovo na čelu s svojim početjem dokazuje, da si v Mariboru ne želi "samostojnih in odločnih" ljudi. Ob tem je Petek dejal, da iz strankine centrale sicer nikoli ni prišla formalna zahteva, naj LDS odide iz mestne koalicije, prihajalo pa je do "namigov" v tej smeri.

Petek je v tem mandatu vodil svetniško skupino LDS v mestnem svetu, bil pa je tudi član izvršnega odbora in sveta stranke. Kot je dejal, dopušča možnost, da se še kdaj vrne v LDS, če bi v njej znova prevladala demokratična politika in bi vodenje stranke prevzeli novi ljudje. Enakega mnenja je bil tudi Vogrinec.

Izstopili tudi drugi člani
Po besedah Verliča, Petka in Vogrinca so se za izstop iz stranke odločili še nekateri drugi dolgoletni člani mariborske LDS. Trojica o konkretnih imenih ni želela govoriti, ker za to ni imela pooblastila. Petek je le spomnil, da se je že pred časom za izstop iz stranke odločila mestna svetnica LDS Jasmina Vidmar in o tem tudi obvestila javnost.

Verlič je napovedal, da bodo v petek na novinarski konferenci predstavili listo Ekipa za Maribor. Po njegovih besedah se bo lista potegovala za sedeže v mestnem svetu, za zdaj pa ni možnosti, da bi ponudila svojega županskega kandidata. Prav tako še ni padla odločitev, ali bo lista podprla katerega drugega kandidata.

Med kandidati za mestne svetnike, ki jih bo predlagala lista, bosta tudi Verlič in Vogrinec. Petek se je odločil, da se listi zgolj pridruži in jo podpira, ne bo pa njen kandidat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.