Slovenija
14 ogledov

Mariborski mestni svetniki prestrašeni

Na obisku pri mariborskih svetnikih Nino Verdnik
Člani mariborskega mestnega sveta so v objavljenem odprtem pismu izrazili zaskrbljenost nad obiski skupin protestnikov na njihovih domačih naslovih.

Pristojne ustanove so vprašali, ali je v Sloveniji takšno "nasilno ravnanje" dopustno in ali je policija zoper to dolžna ukrepati.

"Če ima kakšen mestni svetnik objavljen naslov v telefonskem imeniku, to še ne pomeni, da ga je objavil zato, da lahko pred hišo pridejo protestniki. Če je nekaj javno, še ne pomeni, da lahko s temi podatki počnemo takorekoč karkoli," je pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Z obiski mestnih svetnikov, ki še niso odstopili, so protestniki, združeni v Facebook skupini "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora", začeli v sredo. Doslej so obiskali že sedem mestnih svetnikov in naleteli na zaprta vrata. Ob tem je policija enemu od protestnikov zaradi uporabe megafona izdala plačilni nalog, drugega posredovanja pa ni bilo.

"Takoj po objavi javnega poziva na nasilno ravnanje smo se obrnili na policijo, odgovor policije pa je bil, da 'dokler se nič ne zgodi', ne morejo oziroma niso pristojni ukrepati," so v današnjem odprtem pismu zapisali mestni svetniki. "Vsi prizadeti, zlasti pa naši družinski člani in šolo obvezni otroci, smo prestrašeni in se počutimo resno ogrožene," so dodali.

Pismo je naslovljeno na ministra za notranje zadeve, ministra za pravosodje in javno upravo, informacijsko pooblaščenko in varuhinjo človekovih pravic. V njem zahtevajo odgovor na vprašanje, ali je v Sloveniji takšno "nasilno ravnanje" in pozivanje k takšnemu ravnanju dopustno in dovoljeno ter, če je, kateri zakonski ali podzakonski akt to dovoljuje. Ob tem poudarjajo, da ne gre za prijavljene in odobrene javne demonstracije na javnih mestih, pač pa za "skupinsko povzročanje nasilja, strahu in nereda pred domovi fizičnih oseb".

Mestne svetnike prav tako zanima, ali je policija oziroma drugi pristojni organ dolžan ustrezno ukrepati "in preprečiti pozivanje, organiziranje in izvajanje opisanega nasilja ter povzročanja strahu nad državljani".

Komentarjev 5
  • privat 10:10 20.januar 2013.

    to je izraz nedelovanja policije....da ni gospodarskega kriminala??ah

  • Taja 18:06 11.januar 2013.

    Moralna izrojenost in primitivnost je to, kar so delali mestni svetniki. Mene kot državljanke ni strah protestnikov (jih z vsem srcem podpiramin sem jim hvaležna za vse, kar so storili in dosegli ), strah me je teh svetnikov in vseh ...prikaži večh škodljivih posledic, ki so jih povzročila njihova dejanja. Če že želijo komu pošiljat položnice, naj tem svetnikom, ki so finančno uničili moje mesto. Gotovi so!!!!

  • Pepe007 17:19 11.januar 2013.

    Te pridem s 40-imi potepuhi obiskat na dom, pa bomo videli, če ti bo čista vest dovolj. S takimi metodami je prišel na oblast Hitler.