Slovenija
12 ogledov

Mariborski ne stadionu

stožice, stadion Žurnal24 main
Dan D za Stožice. 
NKBM neuradno odstopa od financiranja. Grep informacij o 150-milijonskem posojilu za nadaljevanje gradnje ne daje.

Neuradno smo izvedeli, da bo iz konzorcija bank, ki naj bi za projekt športnega parka Stožice posodile 150 milijonov evrov, izstopila NKBM. Ta naj bi po neuradnih podatkih prispevala 25 milijonov evrov. Odločitev menda še ni dokončna, vendar nam je neuradni vir zaupal, da se bo težko kaj spremenilo.

25 milijonov evrov naj bi za projekt v Stožicah zagotovila NKBM.

Uradne potrditve tega nismo dobili, saj so nam z NKBM odgovorili le, da odnosov in dogovorov s strankami ne razkrivajo. Podobno so nam pred kratkim dejali tudi v NLB, ki naj bi prispevala največ, 50 milijonov evrov.

Rok se izteče danes
Grep je napovedoval, da bo pogodbo s konzorcijem bank podpisal do danes. "Kdo je rekel, da nismo končali pogovorov? Ampak za zdaj izjav ne dajemo. Ko bomo uradno podpisali pogodbo, vas bom zagotovo obvestili," se je včeraj odzval direktor Grepa Uroš Ogrin.

Odgovor na očitke SDS. "SDS tako ali tako ne počne nič drugega kot zahteva izrednje seje in vodi parlamentarne komisije," je Zoran Janković odgovoril na zahtevo SDS za sklic izredne seje državnega zbora o projektu Stožice. Janković se bo jutri zaradi donacij MOL zagovarjal tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo za gradbene investicije, ki jo vodi poslanka SDS Alenka Jeraj. Zaslišali bodo še direktorico Vegrada Hildo Tovšak in direktorja Gratela Jurija Krča, ki sta MOL podarila 750 tisoč evrov.

Redkobesedni niso bili le v Grepu in bankah, ampak tudi ljubljanski župan Zoran Janković: "O posojilu sploh ne bom več govoril, vprašajte Grep. Mestna občina Ljubljana (MOL) ni prosila za kredit, ampak je izbrala zasebnega partnerja, ki se je zavezal, da bo do 30. junija predal stadion in dvorano. MOL bo to dobila, saj ima za to tudi bančno garancijo v višini 25 milijonov evrov."

 

SDS za izredno sejo DZ
Ker naj bi največ denarja za Stožice zagotovili banki v večinski državni lasti, so poslanci SDS in SNS včeraj zahtevali sklic izredne seje državnega zbora (DZ). "Kako bodo lahko banke v državni lasti velikodušno financirale projekt, pri katerem je donosnost vprašljiva, medtem ko množica malih in srednjih podjetjih propada, ker ne dobi posojil," se je vprašal poslanec SDS Andrej Vizjak.

Dodal je, da so želeli tudi samo preveriti, kdaj bo pogodba podpisana, a akterji tega niso želeli razkriti s pojasnilom, da gre za poslovno skrivnost.

Vizjak še očita, da gre za politično financiranje in pomoč vladajoče levice Jankoviću. Meni tudi, da bo projekt glede na vložena sredstva prinesel premalo novih zaposlitev. Izpostavil je še težavo finančne nediscipline. "Videli smo, kam lahko to pripelje. Eden od podjetnikov je naredil samomor. Da bi preprečili take tragedije, bi bilo treba sestaviti seznam neplačanih del," je še dejal Vizjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.