Slovenija
28 ogledov

Mariborski podžupan zavrnil dvome

Milan Mikl bo verjetno tretji mariborski podžupan, ki bo svojo funkcijo opravlja Žurnal24 main
Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl, ki je po odstopu Franca Kanglerja prevzel županske naloge, je danes zavrnil dvome o njegovih županskih pooblastilih.

Kot je dejal, so mu na ministrstvu za pravosodje in javno upravo potrdili, da ima podžupan v takšnem položaju polna pooblastila župana, torej lahko predlaga tudi osnutek proračuna.

"Dela in naloge, ki jih ta trenutek opravljam, so v skladu z zakonodajo Republike Slovenije," je v današnji izjavi za medije povedal Mikl. S tem je odgovoril na navedbe na sredini javni tribuni civilne pobude Odprto zavezništvo za Maribor, na kateri so govorniki, med drugim poslanec SD Matevž Frangež, izpostavili domnevo, ali je imenovanje Mikla za namestnika župana sploh zakonito in ali lahko on sploh predlaga osnutek občinskega proračuna, ki se navaja kot razlog za ohranitev mestnega sveta.

Mikl o kandidaturi ne razmišlja

Na omenjeni javni tribuni je bila izpostavljena tudi spornost akta o sistematizaciji delovnih mest v občinski upravi, ki ga je poskušal Kangler sprejeti še pred odstopom. Mikl je poudaril, da ne drži, da se s tem utrjuje vpliv Kanglerja v občini. Sindikalnim predstavnikom pa je očital, da ne želijo sodelovati na pogovorih o morebitnih spremembah akta.

Ali bo sporni akt do konca meseca dejansko podpisal, se podžupan ni želel jasno izreči. Prav tako ni znal odgovoriti, ali je v zadnjem mesecu prišlo do kakšnih kadrovskih sprememb v občinski upravi ali javnih podjetjih. Podžupan je ponovil, da je sam vedno pripravljen na pogovore, tudi s pobudniki protestov, za zdaj pa ne razmišlja o morebitni kandidaturi za župana na nadomestnih volitvah 17. marca.

"To v 21. stoletju zagotovo ni dobro,"

Mikl je ob tem izrazil tudi nestrinjanje z obiski protestnikov na domovih mestnih svetnikov, ki še niso odstopili. "To v 21. stoletju zagotovo ni dobro," je menil in poudaril, da so mestni svetniki in njihovi svojci upravičeno zaskrbljeni. Pri Miklu so se pobudniki "protestov na domu" s skupine na Facebooku "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora" napovedali za ponedeljek.

Z obiski mestnih svetnikov so protestniki začeli v sredo. Doslej so obiskali že sedem mestnih svetnikov in naleteli na zaprta vrata. Incidentov ni bilo, je pa policija enemu od protestnikov zaradi uporabe megafona izdala plačilni nalog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.